h

Eindelijk duidelijkheid van wethouder Telder over hulp bij betalingsproblemen PGB

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

29 maart 2015

Eindelijk duidelijkheid van wethouder Telder over hulp bij betalingsproblemen PGB

Foto: SP

Donderdag 26 maart heeft de SP bij monde van fractievoorzitter Hans Boerwinkel (zie foto) opnieuw vragen gesteld aan wethouder Telder over de hulp die de gemeente geeft bij de voortdurende betalingsproblemen van het PGB (Persoons Gebonden Budget) door de SVB (Sociale Verzekerings Bank).

Tijdens de raadsvergadering van 26 februari had de wethouder al toegezegd maatwerk te zullen leveren als PGB-houders of hulpverleners in de knel zouden komen door de betalingsproblemen bij de SVB. Hij heeft toen gezegd dat als mensen na bemiddeling van de gemeente na 5 dagen nog steeds geen geld zouden hebben en daardoor in de knel zouden komen met vaste lasten en levensonderhoud, ze via maatwerk geholpen zouden worden. De SP heeft daaruit de enige juiste conclusie getrokken dat dit financiële hulp zou zijn.

Omdat wethouder Telder kort daarop via twitter en kranten liet weten dat er geen sprake kon zijn van een voorschot heeft Hans Boerwinkel afgelopen donderdag gevraagd wat de wethouder dan bedoelde met maatwerk en opnieuw om financiële steun gevraagd indien dat nodig mocht zijn. De wethouder had er veel woorden voor nodig, maar in de laatste zin die hij uitsprak zei hij toe dat er wel degelijk financiële steun mogelijk is in schrijnende gevallen. Lees onder afbeelding verder.

Foto: SP

Daarnaast heeft de SP vragen gesteld over de indicaties voor de huishoudelijke hulp. De SP heeft verschillende signalen gekregen dat er standaard en soms aan het begin van het Gesprek verteld werd dat er maar 2 uur Huishoudelijke hulp overbleef. De wethouder heeft hierop gezegd dat dit geen standaard beleid was en ook niet de bedoeling. Ook bij de huishoudelijke hulp moet er sprake zijn van een maatwerkoplossing en een indicatie die daarop aansluit en die dus pas NA een gesprek duidelijk kan worden.

Ook het stroef lopende fusieproces van Wedeo met Werkplein en ISWI leidde tot vragen van de SP en van andere partijen.

De vragen en inleiding kun je via de link hieronder bekijken.
De antwoorden kun je terughoren op https://besluitvorming.doetinchem.nl/vergaderingen/gemeenteraad/2015/26-... bij agendapunt 3, vragenhalfuur

U bent hier