h

SP Doetinchem steunt medewerkers Sociale Werkplaatsen in hun strijd voor een betere CAO

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

30 oktober 2015

SP Doetinchem steunt medewerkers Sociale Werkplaatsen in hun strijd voor een betere CAO

Foto: SP

Woensdagochtend 28 oktober om 10.15 uur vertrokken ongeveer 200 werknemers van de sociale werkvoorzieningen Hameland, Presikhaaf en WEDEO vanaf het WEDEO-terrein naar het gemeentehuis in Doetinchem. Onder hen natuurlijk ook leden van de SP. Namens de FNV was aanwezig bij deze demonstratie prominent Ruud Kuin.

Foto: SP

De  medewerkers van de SW eisen na 5 jaar een loonsverhoging. De onderhandelingen voor een nieuwe cao SW zijn op 25 september 2015 vastgelopen. Dit gebeurde nadat de werkgevers een beschamend slecht loonbod hadden gedaan.

Foto: SP

De werkgever wil nooit meer een structurele loonsverhoging afspreken, alleen een eenmalige uitkering van € 225 bruto per jaar. Als reden noemt de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) dat ze geen onderscheid wil maken tussen de verschillende groepen in de Participatiewet. Het zou ‘oneerlijk’ zijn tegenover andere groepen als de lonen in de SW omhoog gaan. Maar het is juist oneerlijk dat de VNG wel een normale cao met loonsverhoging afsluit voor zijn andere werknemers (de gemeenteambtenaren) en niet voor zijn 100.000 werknemers in de SW! 

Foto: SP

Toch is loonsverhoging niet de belangrijkste eis. Werkzekerheid is de belangrijkste eis voor een nieuwe cao. Want door alle bezuinigingen en afbouw van de SW zijn er groten zorgen over de werkgelegenheid van de SW-werknemers. Daarom wil de FNV een harde garantie in de nieuwe cao.  Wethouder Frans Langeveld heeft aan een delegatie van de actievoerders toegezegd zich namens de gemeente Doetinchem bij de VNG te zullen inzetten voor werkzekerheid en een structurele loonsverhoging voor de SW-mensen.

Donderdag 19 november 2015 is een landelijke stakingsdag. De FNV roept al haar leden op om dan het werk neer te leggen en samen te demonstreren voor een nieuwe cao voor de SW-medewerkers.

Foto: SP

U bent hier