h

Misstanden bij verplichte arbeid

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

7 juli 2015

Misstanden bij verplichte arbeid

Foto: SP

De SP krijgt regelmatig signalen van mensen over onderwerpen die aandacht behoeven. De SP neemt dit soort signalen altijd serieus en doet daar onderzoek naar. Enige tijd geleden kwam er een tip binnen over mogelijke misstanden bij het te werk stellen van uitkeringsgerechtigden uit Doetinchem.

Er zijn daarom verschillende gesprekken gevoerd met mensen die in deze situatie zitten. Daarnaast is er aanvullende informatie gekomen via een SP avond over de participatiewet in Hart van Doetinchem. 

Om een idee te krijgen waar het over gaat worden eerst twee verhalen kort beschreven. Een van de verhalen die we in dit artikel aan de orde stellen is ook op die participatieavond voorgelegd.

Werken met behoud van uitkering Peter(1) (midden 40) zit in de bijstand en kreeg eind 2014 te horen dat hij moest re-integreren. Hij moest zich daarvoor melden bij Pauropus. Daar werd hem te kennen gegeven dat hij via Pauropus moest gaan werken. Als hij dat niet wilde werd zijn uitkering gekort of stopgezet is hem verteld. De eerste werkzaamheden die hij moest doen was het verwijderen van bushokjes, waarbij hij loeizware betonnen banden van 125Kg met twee man, met enkel en alleen een grijptang, handmatig verplaatst moesten worden. Toen dit werk klaar was, moest hij aan de slag in een bosperceel om met gekapte bomen te slepen. Dit bosperceel is van de eigenaar van Pauropus. Gek genoeg hoefde deze man €4,- per uur per persoon minder aan Pauropus te betalen dan het normale tarief. En terwijl er normaal bij zwaar werk een vergoeding van € 1,00 per uur gegeven wordt, kregen de tewerkgestelde bijstandsgerechtigden bij dit werk maar € 0,50 per uur. Na verloop van tijd is Peter, samen met 3 anderen en een werkmeester aan een nieuwe klus begonnen in Utrecht. Daar moeten ze sloopwerkzaamheden uitvoeren voor Dusseldorp die daar twee gebouwen van de Universiteit aan het slopen is. Waar de vorige werkzaamheden eigenlijk al niet door de beugel kunnen werd het hier een graadje erger:

  • Werken in de directe omgeving waar asbest gesaneerd wordt;
  • Werken zonder fatsoenlijke bescherming en in slechte omstandigheden, zoals boven de macht moeten werken en in een te lage ruimte werken;
  • Het werk wordt uitgevoerd zonder dat zij daarvoor geschoold zijn of ervaring hebben, laat staan gecertificeerd zijn;
  • Er zijn een aantal ongelukken en bijna ongelukken gebeurd, waarbij gelukkig nog geen gewonden gevallen zijn, maar de schrik er wel goed in zat. Bijvoorbeeld dat er een stuk beton naar beneden viel, net niet op een van de werkers.

Foto: SP

Johan(1) (dertiger) is ook in Utrecht aan het werk. Hij vertelt ook verhalen van bijna ongelukken en omstandigheden die volgens de arbowet echt niet mogen:

  • “De werkmeester verwijderde een 500 kilo zware metalen buis zonder beleid met een bobcat van het plafond. Ik was net op tijd weg toen het gevaarte met een grote klap op de grond donderde”;
  • “De stroom viel een keer uit toen ik met een grote slijptol aan het werk was. Ik legde ‘m op de grond en toen ging de stroom weer aan en vloog de slijptol als een raket over de vloer”;
  • “Ik had de betonschaar al in een vuistdikke stroomkabel gezet toen iemand riep dat daar nog stroom op stond”;

De SP heeft naar aanleiding van dit verhaal vragen gesteld aan het college. Afhankelijk van de antwoorden zal al dan niet verdere actie worden ondernomen.

Intussen mogen de medewerkers niet meer in een bepaald gedeelte aan het werk, omdat daar een te hoge stofconcentratie is en er niet meer gemeten kan worden hoeveel asbest er in de lucht zit.

Foto: SP

Het lijkt er toch ernstig op dat er op grove wijze misbruik gemaakt wordt van deze mensen. Mensen die in een kwetsbare positie zitten en vaak een verleden hebben met drugs, psychische problemen en bijvoorbeeld dakloos zijn geweest. Het is bizar dat deze mannen keihard moeten werken, hetzelfde werk doen als de werknemers van Dusseldorp en de ZZP’ers die daar ingehuurd zijn, maar daar niet een fatsoenlijk salaris voor krijgen. Dit lijkt op misbruik en verdringing.

(1) De genoemde namen zijn fictief. De bronnen zijn bij de SP bekend.

U bent hier