h

SP vestigt landelijk partijkantoor in Amersfoort

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

26 juni 2010

SP vestigt landelijk partijkantoor in Amersfoort

De partijraad van de SP heeft vandaag unaniem besloten tot aankoop van een leegstaand kantoor in Amersfoort. Reden van aankoop is dat de partij in de huidige vestigingsplaats, in Rotterdam, uit haar jasje is gegroeid. De SP ruilt drie locaties in Rotterdam in voor één kantoor van ruim 2000 m2 in het stationsgebied nabij het centrum van Amersfoort.

Gekozen is voor Amersfoort vanwege de centrale ligging in het land en goede bereikbaarheid via het openbaar vervoer en via de weg. Het pand is een ontwerp van de bekende Amersfoortse architect Leo Heijdenrijk (1932-1999). Het is een karakteristiek gebouw uit de jaren 70, uitgevoerd in betonskelet systeembouw en wordt gerekend tot de structuralistische architectuurstroming. Het ontleent zijn waarde vooral aan de bijzondere opbouw in splitlevel vloerniveaus. Het vormt een organische overgang van de centrumbebouwing uit begin vorige eeuw naar de hoogbouw van de stationslocatie.

De SP kiest ervoor om vanuit duurzaamheidsprincipes het gebouw niet te slopen, maar in zijn oorspronkelijke verschijning te handhaven. De gevels en daken worden stevig geïsoleerd en de raampartijen van hoog isolerend glas voorzien. Ook bij de inrichting zal duurzaamheid een belangrijke rol spelen.

Voor de ingrijpende renovatie tekent het bekende architectenbureau de Twee Snoeken uit Den Bosch. Zij hebben de eerste ontwerpen daarvoor al gemaakt, waarbij de vormgeving verwant is aan de architectuur van de Stijl en het Bauhaus. Het resulteert in een eigentijds ontwerp, waarin de basis van het ontwerp van Heijdenrijk nog duidelijk herkenbaar is.

In het kantoor worden het partijbureau, de ledenadministratie, de afdelingen personeelszaken en financiën, het scholings- en opleidingsteam en het wetenschappelijk bureau gevestigd. Ook zal er voldoende ruimte zijn voor vergaderingen en opleidingen van de SP. De partij wil ook de Amersfoortste gemeenschap de mogelijkheid bieden om van het partijpand gebruik te maken. Hoe zal in een later stadium worden beslist.

De ingrijpende verbouwing gaat inclusief de voorbereidingstijd zo’n anderhalf jaar in beslag nemen. Met de totale investering voor aankoop en verbouwing van het pand is een bedrag van om en nabij 5 miljoen euro gemoeid. Dit bedrag wordt ten dele opgebracht uit eigen middelen en verder extern gefinancierd. Eind 2011 hoopt de SP het pand te betrekken.

U bent hier