h

SP doetinchem bezoekt de Huet

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

4 oktober 2011

SP doetinchem bezoekt de Huet

We kregen als SP klachten over overlast rond het station en het winkelcentrum op de Huet. Er zijn de laatste jaren regelmatig vuilnisbakken en bushokjes vernield. Er zijn auto’s in brand gestoken. Rond het station hangen jongeren en er wordt geklaagd over drugsgebruik en verkoop rond station. De SP ging op onderzoek uit!

Fractievoorzitter Harry Bosman in geprek met een buurtbewoner.
Fractievoorzitter Harry Bosman in geprek met een buurtbewoner.

We hebben de buurtbewoners aangesproken in de directe omgeving van het treinstation de Huet. De bewoners aan de overzijde van het spoor aan de kant van het Hof van Edinburgh, Hof van Oxford en Hof van Cambridge hebben vrijwel geen overlast van mensen bij het spoorstation en winkelcentrum. In dit webitem beperken we ons tot die kant van het spoor waar wel overlast wordt ervaren. In o.a. de Blokhuislaan heeft vrijwel iedereen direct dan wel indirect te maken gehad met vernielingen, geluidsoverlast, gebruik (soft)drugs etc.. Hieronder geven we enkele conclusies van ons eerste verkennende onderzoek.

Buurtbewoners vlak bij het station nemen hun verantwoordelijkheid serieus. Regelmatig wordt er gebeld naar de politie. Van geen van de aangiften, zoals aan ons gemeld, is er sprake geweest van een oplossing van de zaak. In geen enkel geval een dader opgepakt. Buurtbewoners die aangifte hebben gedaan van bijvoorbeeld gestolen fietsen krijgen vaak niet of pas na vele weken een telefoontje van de politie. Meerdere mensen vertelden dat na een melding van overlast de politie wel kwam, maar in de auto bleef zitten en na enkele minuten weer vertrok. Overlastgevers werden niet aangesproken op hun gedrag!

Rotzooi op straat!
Rotzooi op straat! Veel prullenbakken zijn verwijderd na vernielingen.

De gemeente lijkt aan symptoombestrijding te doen. Op plaatsen waar bijvoorbeeld regelmatig prullenbakken of parkbankjes worden vernield, wordt er niet opgetreden of toezicht gehouden maar de betreffende stukken straatmeubilair worden gewoon verwijderd. Die manier van problemen oplossen vindt de SP niet OK!

De problemen op de Huet zijn vooral het grote aantal gestolen en vernielde fietsen in en om het treinstation van de Huet. De vernielingen in het speeltuintje vlak bij het station wordt door veel buurtbewoners genoemd. Vrijwel iedereen is op de hoogte van vernielingen van bushokjes, vuilnisbakken, auto’s, drugsgebruik in de speeltuin en geluidsoverlast. Ook het verkeer wordt zo nu en dan genoemd als bron van ergernis. Meerdere bewoners geven aan het te hebben opgegeven. Ze bellen de politie niet meer. Ook als er bij hen zelf iets wordt vernield of gestolen doen ze geen aangifte meer. De politie komt toch niet of doet er niets mee.

Buurtbewoners hebben kritiek op optreden politie
Buurtbewoners hebben kritiek op optreden politie

De problemen beperken zich in principe tot het weekend en in mindere mate de avonden. De buurtbewoners concluderen bijna unaniem dat er meer toezicht rond het station moet komen. In ieder geval in de weekenden en totdat dat de laatste trein/bus is vertrokken. Veel buurtbewoners geven aan dat de ouders van de jongeren die overlast bezorgen, verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kinderen. Normen en waarden zijn vervaagd.

We hebben tijdens bet buurten in de buurt gevraagd naar een cijfer voor de veiligheid direct rond het station en de een cijfer voor de wijkagent. Die veiligheid scoort een 6, de wijkagent ook een 6.

Resultaat van een autobrand op de Huet
Resultaat van een autobrand op de Huet

Wat gaat de SP doen met dit onderzoek in de Huet?

We stellen vragen aan het college van B&W over de onrustige situatie in omtrek van 500 meter van het treinstation de Huet.

  • Hoeveel aangiften van diefstal/vernieling/overlast heeft de politie in het afgelopen 3 jaar ontvangen?
  • In hoeveel gevallen heeft de politie de dief, vernieler en overlastgever aangehouden?
  • Hoeveel veroordelingen zijn er uit voortgekomen?
  • Welke straffen hebben de overlastgevers gekregen?
  • In hoeveel gevallen is het slachtoffer (volledig) financieel gecompenseerd door de dader?
  • Welke speciale acties neemt de politie tegenover de ouders van de dader.
  • Meerdere bewoners beweren dat politie-inzet uit Winterswijk moest komen. Zijn deze beweringen juist?
    Zo ja, hoe vaak doet zich dit voor en is dit structureel?
  • Worden wijkagenteningezet tijdens avonden en nachten?
    Zo ja, met welke frequentie ?

De SP doet een voorstel aan de gemeenteraad.

Er zijn problemen rond het station de Huet. Er vinden vernielingen plaats. Het straatmeubilair is niet veilig op de Huet. Van particulieren worden fietsen vernield en gestolen. Normen en waarden vervagen op de Huet. In de weekenden en avonden vindt de meeste overlast plaats. Buurtbewoners geven in overgrote meerderheid aan dat er onvoldoende toezicht is rond het station en het winkelcentrum van de Huet.

Ons voorstel:

  • Richt posten in voor toezichthouders op de trein-stations van de Huet en Doetinchem-Centrum. Onderzoek of deze posten ook moeten komen op de stations van Wehl en Gaanderen. Maak gebruik van de mogelijkheid om in de post een toilet voor treingebruikers in te richten. Zoals beschreven in “stadsarrangement Doetinchemse stations-gebieden” en afgesproken met de Provincie Gelderland.

  • De SP stelt voor om meer wijkagenten inzetten tijdens avond- en nachtelijke uren en meer surveillance van politie, niet alleen bij station.
    Voor alle stations met overlastproblemen en het station op de Huet in het bijzonder: Zorg er voor dat er in ieder geval in de weekenden na zonsondergang tot ruim na de laatste bus en of trein toezichthouders aanwezig zijn op het station.

  • Geef meer prioriteit aan de diefstal en vernieling van fietsen in en om de stations van de gemeente Doetinchem. Pak niet alleen de overlastgevende jongeren maar ook de betreffende ouders aan.
    Bekostig meer toezicht door af te zien van grote infrastructurele aanpassingen in het Doetinchemse wegennet. (rondwegen)

U bent hier