h

Stedelijk Jongerenwerk in Doetinchem op drift?

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

28 mei 2013

Stedelijk Jongerenwerk in Doetinchem op drift?

Plutus in de SJOG

Na jarenlang op zoek te zijn geweest naar een nieuwe plek zit jongerenorganisatie Plutus sinds oktober 2012 in het gebouw van De Gruitpoort. In hun oude pand werden de jongeren begeleid door een jongerenwerker van IJsselkring en dat zou ook zo blijven na de verhuizing. Niet dus! De Gruitpoort heeft om onduidelijke redenen en zonder overleg met de jongeren de samenwerking met IJsselkring opgezegd.

Een onderkomen in De Gruitpoort – onder de naam SJOG – was niet hun eerste keuze maar de jongeren van Plutus zijn met hun jongerenwerker positief aan de slag gegaan. Er zijn plannen opgesteld in “kom je ook SJOGGEN” met de nadruk op het ontwikkelen van talenten met behulp van talen­tenregisseurs. De samenwerken met het jongerenwerk van IJsselkring is daarvan een essentieel on­derdeel. Tot verbazing van de jongeren is kort geleden de samenwerking tussen De Gruitpoort en IJsselkring stopgezet en is afgesproken dat De Gruitpoort zelf het jongerenwerk zal voortzetten. Dat is tegen de afspraken die gemaakt zijn en die ook door de gemeenteraad zijn bekrachtigd. De jonge­ren eisen terecht een antwoord op hun vraag naar het waarom.

De SJOG is nu driekwart jaar onderweg. Na de eerste maanden is aan de gemeenteraad gerapporteerd dat het goed gaat met de SJOG en dat de relatie met de ketenpartners goed is, dus ook de sa­menwerking met de jongerenwerker van IJsselkring. In oktober/november 2013 zou opnieuw geë­valueerd worden. De beslissing van De Gruitpoort om nu de samenwerking te stoppen is tegen de afspraken. Dat er na een lange tijd van kwalitatief hoogwaardige begeleiding gekozen wordt om de expertise van IJsselkring terzijde te schuiven, is onbegrijpelijk. Redenen voor de breuk worden niet gegeven. Sterker nog, omdat De Gruitpoort deze kennis zelf niet in huis heeft, hebben ze besloten om deze elders in huren.

De beslissing lijkt dus niet ingegeven door de wens naar kwalitatief beter jongerenwerk. Zouden er dan andere redenen aan ten grondslag liggen? Bijvoorbeeld het feit dat nu het complete budget direct naar De Gruitpoort gaat, wat toch altijd kampt met grote tekorten? Of worden er andere spelletjes gespeeld? Hoe dan ook, het lijkt niet ingegeven door het beste te willen voor de jongeren.

U bent hier