h

SP & SGP/CU Petitie tegen de 24/7 maatschappij

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

28 oktober 2013

SP & SGP/CU Petitie tegen de 24/7 maatschappij

In Doetinchem is een discussie gaande over het (verder) verruimen van de openingstijden van supermarkten en winkels. Hierover wordt op 7 november een besluit genomen in de gemeenteraad. De SP heeft samen met SGP-ChristenUnie een enquête gehouden onder supermarkten en winkels  in heel Doetinchem, Gaanderen en Wehl. De uitslag kunt u binnenkort lezen op onze site.

De SP in Doetinchem is voorstander van een beperkt aantal koopzondagen. Het is voor werknemers en kleine zelfstandigen belangrijk dat er één gezamenlijke dag is waarop de winkels zoveel mogelijk gesloten zijn. Extra koopzondagen bevoordelen het grootwinkelbedrijf ten opzichte van de kleine middenstanders.

Voor de kleine middenstand leiden extra koopzondagen nauwelijks tot meer omzet. Ze moeten juist vaker in hun winkel staan om hetzelfde te verdienen. Uitbreiding van koopzondagen gaat dan ook ten koste van het MKB. Daarnaast worden veel werknemers gedwongen om op zondag te werken. Uit onderzoek van de vakbond blijkt dat velen dat tegen hun zin doen.

Het is belangrijk dat er een dag is waarop activiteiten georganiseerd kunnen worden en mensen dingen kunnen doen met familie en vrienden. De SP vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen daar aan mee kunnen doen. In Nederland is de meest aangewezen dag hiervoor de zondag omdat dit een dag is waarop de meeste mensen vrij zijn, overheidsdiensten veelal gesloten zijn en ook scholen en universiteiten dicht zijn

Inhoud van de Petitie:

Wij de fracties van de SGP-ChristenUnie en SP gemeente Doetinchem constateren dat er in Doetinchem geen goed onderzoek is gehouden over verruiming van de zondags openstelling;

  •     Vooral de kleine winkeliers en supermarkten hun mening niet(voldoende) hebben kunnen geven;
  •     Het personeel nagenoeg niet is benaderd;
  •     Er harde toezeggingen liggen voor een breed onderzoek bij winkeliers, supermarkten en hun personeel.

en verzoeken deze petitie te tekenen om de volgende redenen:

  •     Geen 24-uurs economie (24/7)
  •     Rekening te houden met (kleine) zelfstandigen
  •     Rekening te houden met personeel
  •     Houden van de zondagsrust
  •     Gemeentelijke financiële nadelige gevolgen van openbare orde, veiligheid e.d. te beperken (gemeenschapsgeld)

Ben jij ook tegen de 24/7 maatschappij en vind je onze petitie een goed initiatief teken dan op

petities.nl

 

Reactie toevoegen

U bent hier