h

Standpunten

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

1 februari 2014

Standpunten

________________________________________________

Alcohol en drugs

De SP pleit voor het scherper controleren en het verbeteren van toezicht van winkels op het verkopen van alcohol. Wanneer drie keer in de fout wordt gegaan door alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar, mag (tijdelijk) geen alcohol meer verkocht worden.

Zogenaamde 'happy-hours' moet worden verboden, omdat dit aanzet tot meer drinken. De SP wil dat er goede voorlichting gegeven wordt over het gebruik van alcohol en drugs. De leeftijdsgrens voor verkoop van alcohol en drugs moet effectief gehandhaafd worden, niet alleen in de reguliere horeca, maar ook in de buurt- en clubhuizen.

Alleenstaande ouder en bijstand

Alleenstaande ouders met kinderen onder de 12 jaar worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht voor een fulltime baan. Parttime werk dat gecombineerd kan worden met de opvoeding van de kinderen moet wel geaccepteerd worden.

Zolang er geen werk mogelijk is moet men een opleiding of een stage kunnen volgen die te combineren is met de opvoeding.

Armoedebestrijding

De gemeente heeft een verantwoordelijkheid in het verzachten van de gevolgen van armoede. De gemeente moet een proactieve houding aannemen om de gevolgen van armoede, met name voor kinderen en jongeren, aan te pakken. Kinderen en jongeren die opgroeien in armoede kunnen in veel gevallen de achterstand die ze oplopen in de rest van hun leven bijna niet meer inhalen.

Er mag niet worden bezuinigd op armoede beleid. Ook de landelijke kortingen op het gemeentefonds mogen geen aanleiding zijn om te bezuinigen op armoedebeleid. We leggen de rekening van de crisis niet neer bij degenen die het toch al moeilijk hebben.

Bibliotheek

Er wordt steeds meer bezuinigd op bibliotheken en dat gaat ten koste van de beschikbaarheid van bibliotheekvoorzieningen in onze gemeente. De bibliotheek in Gaanderen en op De Huet zijn al verdwenen en de bibliotheek in Wehl staat op de nominatie om te verdwijnen.

Lezen en leesvaardigheden zijn meer dan ooit noodzakelijk om mee te kunnen doen in de samenleving, om mee te kunnen doen in ons economisch bestel, om mee te kunnen komen in het onderwijs en op het werk. Hetzelfde geldt het kunnen vinden en selecteren van de juiste informatie op het juiste moment en die informatie op zijn waarde te kunnen beoordelen: mediawijsheid. Daaraan werkt de openbare bibliotheek.

Leesbevordering, media-educatie en het bestrijden van laaggeletterdheid onder volwassenen (een erkend aanzienlijk en stijgend probleem in de Nederlandse samenleving en economie) zijn kerntaken van de bibliotheek.

De SP wil dat er in de dorpen Gaanderen en Wehl weer een bibliotheekvoorziening komt, die voor een belangrijk deel wordt bemand door betaalde gekwalificeerde medewerkers.

Bijstand

Nieuwe klanten van de Sociale Dienst krijgen een huisbezoek om de intake uit te voeren. De ambtenaar gedraagt zich tijdens de intake altijd als een bezoeker. Dus geen gesnuffel in kasten en slaapkamers.

Een huiszoeking waarbij de ambtenaar optreedt als rechercheur mag alleen gedaan worden als er sprake is van verdenking van fraude. Zo'n huisbezoek mag onaangekondigd plaatsvinden. Voor een cliënt moet altijd duidelijk zijn wat de status van het huisbezoek is.

In sommige gemeenten worden nu al mensen gedwongen om ver onder het minimumloon te werken zonder uitzicht op een vaste baan. Dit leidt tot verdringing van vaste banen met een normaal salaris. Vrijwilligerswerk kan zeker helpen bij het vinden van een nieuwe baan, maar zoals het woord al zegt: het dient vrijwillig te gebeuren! Echt werk vraagt om echte banen met een fatsoenlijk loon.

Cameratoezicht

Cameratoezicht kan een politieagent niet vervangen, maar op sommige plaatsen draagt het bij aan de veiligheid, zoals op stations, fietsenstallingen en tunnels. Ook op plaatsen waar ernstige (drugs-) overlast is kan cameratoezicht extra veiligheid bieden. In de praktijk blijkt dat de effectiviteit van cameratoezicht beperkt is. Er moet zorgvuldig afgewogen worden of de investering in relatie staat tot de toename van veiligheid en vermindering van privacy.

Daklozen - Housing First

Om een dakloze te helpen, moet je eerst in de basisbehoefte voorzien: een dak boven zijn hoofd geven. Dat klinkt logisch, maar dat was het in Nederland lange tijd niet. Daarom verliep de hulpverlening aan dak- en thuislozen vaak moeilijk. Housing First is een nieuwe aanpak die werkt. In de regio Achterhoek is Doetinchem daarvoor verantwoordelijk.

Volgens dit principe krijgen deze cliënten direct een bestaande zelfstandige woning aangeboden, zoveel mogelijk verspreid over de stad. Daarbij wordt maximaal ingezet op een goede begeleiding, die is gericht op participatie in de maatschappij en behoud van de “eigen woning”. Begeleiding kan op alle levensgebieden plaatsvinden en de dakloze krijgt in zijn eigen huis de hulp die hij nodig heeft.

NB. Alleen in het uiterste geval wordt gekozen voor constructies zoals Domushuis of Skaeve Huse. Bij Skaeve Huse gaan we in eerste instantie voor hergebruik van bestaande gebouwen.

DoetinPas - Meedoen regeling

Niemand mag door armoede buiten de boot vallen of sociaal uitgesloten worden. De SP wil een DoetinPas introduceren. Iedereen kan zo'n pas krijgen, waarmee je kleine kortingen op sport en cultuur kunt krijgen.

Bij mensen die voor de Meedoen regeling in aanmerking komen wordt deze pas gratis verstrekt inclusief een budget voor sport en cultuur. Met deze pas kunnen deelnemers lid worden van een o.a. een vereniging en via de vereniging benodigde middelen verkrijgen, bijvoorbeeld meedoen aan een cursus bij de Gruitpoort of een voorstelling van Amphion bezoeken.

De SP wil onderzoeken of deze Pas een regioPas kan worden, waarbij omliggende gemeenten ook aan kunnen sluiten bij deze Pas. Een breder draagvlak en groter gebruikersgebied maakt meer mogelijk.

Drugs en coffeeshops

De verkoop en teelt van softdrugs worden gelegaliseerd. Dat is de beste manier om overlast en criminaliteit tegen de gaan en de controle op de kwaliteit te verbeteren. De verkoop en teelt van softdrugs komt onder volledige controle van de gemeente. Verkooppunten van softdrugs mogen niet dichtbij scholen of andere jongerenontmoetingsplaatsen staan.

Criminelen die woonhuizen gebruiken om te telen of verkopen worden zodra mogelijk hun huis uitgezet. Als er kinderen in het spel zijn moet hiervoor eerst een goede oplossing gezocht worden. Verkoop van harddrugs blijft strafbaar en moet bestreden worden.

Dubbelspoor

De SP wil samen met de provincie blijven ijveren voor het doortrekken van dubbelspoor tot Doetinchem. Dubbelspoor is belangrijk voor studenten en forenzen om goed en snel naar Arnhem en verder te komen. Dit is ook van belang om de vergrijzing en krimp in de Achterhoek tegen te gaan. De kosten hiervan komen grotendeels voor rekening van de Rijksoverheid en in tweede instantie de Provincie. De gemeente draagt hierin waar mogelijk en indien nodig bij door bijvoorbeeld grond beschikbaar te stellen voor uitbreiding van spoor en stations.

Duurzame energie

We zetten de komende jaren in op een energiezuinige en klimaatvriendelijke stad. We gaan gemeentelijke gebouwen maximaal benutten voor het opwekken van zonne-energie. Het energiegebruik van gemeentelijke gebouwen wordt snel teruggebracht, zolang de investeringen in energiemaatregelen terugverdiend worden via een lagere energierekening.

De gemeente stimuleert en faciliteert bedrijven en particulieren bij het aanleggen van zonnepanelen, bevordert initiatieven voor het lokaal opwekken van duurzame energie en adviseert over energiebesparing en duurzame opwekking. Investeringen in duurzame energieprojecten door de gemeente moeten binnen een redelijke termijn terugverdiend worden.

De SP wil dat de gemeente Sité en particulieren stimuleert en faciliteert bij het aanleggen van zonnepanelen. Het verstrekken van subsidies is een taak van de landelijke overheid.

Grondpolitiek

De grondpolitiek heeft de afgelopen decennia als soort gokspel financiële middelen gecreëerd waarmee vaak prestigieuze projecten zijn gefinancierd. Er is veel geld uitgegeven wat er eigenlijk helemaal niet was en daardoor zijn er nu en in de toekomst enorme financiële problemen. Dit is slecht rentmeesterschap. Grond moet tegen de actuele waarde in de boeken opgenomen zijn.

Er is inmiddels al 50 miljoen Nuon geld mee verdwenen. Als we niet oppassen komen we straks als artikel 12 gemeente onder toezicht van de provincie. Dat zal als gevolg hebben dat de gemeente verplicht moet bezuinigen op zorg, sociale, culturele en sportieve activiteiten. De bezuinigingen moeten vooral gezocht worden in stenen en niet bij mensen. De verantwoordelijken moeten met de billen bloot.

Handhaving

We hebben samen regels afgesproken dus dan moeten we ook handhaven. Maar iemand moet eerst gepakt worden. Door de hoge werkdruk bij de politie is de pakkans nog steeds vrij klein. Daarnaast wordt een flink deel van de overtredingen veroorzaakt door een klein groepje veelplegers. Deze groep mag hard worden aangepakt, zodat de pijn ook daar komt te liggen waar hij hoort.

De hoogte van de boetes is echter vaak buiten proporties. Wie begrijpt nog dat je € 340,-moet betalen als je per ongeluk je auto parkeert op een invalidenparkeerplaats? Om die reden voelen ook steeds meer agenten zich bezwaard om een boete uit te delen. De SP deed recent een onderzoek onder agenten waaruit bleek dat 95% van de agenten liever een waarschuwing dan een bekeuring geeft als de boetes zo hoog zijn.

Herindeling gemeenten

De lokale overheid moet zo dicht mogelijk bij de mensen staan. De gemeente krijgt er steeds meer taken bij en deze worden vaak in regionaal verband uitgevoerd. Deze regio's zijn echter niet democratisch gekozen en aangestuurd. Een steeds groter wordende gemeente vergroot de afstand tot de bevolking.

De SP wil dat in geval van een herindeling een referendum wordt gehouden in de betrokken gemeenten waarbij de raad zich vooraf conformeert aan de uitslag. Voordat overgegaan wordt tot een herindeling moet vooraf helder en inzichtelijk zijn wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

De SP vraagt zich af of deze ontwikkeling de goede weg is en er niet ingezet zou moeten worden op democratische regio's in plaats van provincies.

Hondenbelasting

De hondenbelasting wordt flink verlaagd (kostendekkend) of volledig afgeschaft. Hondenbelasting is bedacht in de tijd (in de middeleeuwen) dat honden als trekdier voor een kar werd gebruikt, waarmee het een transportbelasting was en tevens om overlast van zwerfhonden tegen te gaan. Al tientallen jaren vloeit de hondenbelasting naar de algemene middelen en kan dus overal voor gebruikt worden.

Overlast door hondenpoep wordt streng aangepakt. Hondeneigenaren zijn verplicht om hondenpoep altijd en overal op te ruimen. Honden mogen overal komen met uitzondering van speelplekken van kinderen.

https://doetinchem.sp.nl/nieuws/2011/10/hondenbelasting-niet-langer-melkkoe

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen bevorderen de zelfredzaamheid en de maatschappelijke participatie en moeten daarom voldoende beschikbaar zijn en vergoed worden.

Huren

De gemeente neemt een voortrekkersrol om wonen, zorg en welzijn in de wijk te sturen. De huurexplosie moet stoppen. Dat kan als de gemeente met Sité afspreekt dat zij betaalbare huurwoningen niet sloopt en ook liever niet verkoopt. Verkoop van huurwoningen mag alleen wanneer er meer sociale huurwoningen voor terug gebouwd worden. Bij nieuwe bouwplannen moeten voldoende sociale huurwoningen gerealiseerd worden.

Infrastructuur

De gemeente heeft veel in infrastructuur geïnvesteerd. Tegelijkertijd is er bezuinigd op ultuur, sociaal en zorg. De SP kiest voor mensen en niet voor stenen. We willen niet investeren in nieuwe grote infrastructuur projecten. Wij zetten in op een betere verdeling van verkeersstromen over bestaande wegen.

De SP tegen het steken van gemeentegeld in een tunnel en uitbreiding van de Europaweg. Opnieuw tientallen miljoenen investeren om enkele minuten eerder in de stad te zijn is in deze tijd onverantwoord.

Innovatie & creativiteit

Creativiteit is de sleutel tot innovatie en tot bevordering van de economie. Door creatieve mensen de ruimte en mogelijkheden te geven om hun creatieve ideeën te ontwikkelen in samenwerking met bijvoorbeeld de maakindustrie stimuleren we productontwikkeling.

Ruimte bieden kan bijvoorbeeld door leegstaande panden beschikbaar te stellen. Er ontstaat hierdoor een aantrekkingskracht voor creatieve ondernemers. Er is geld vanuit de provincie beschikbaar om hiervoor een concreet plan te ontwikkelen.

Lokale lasten

We heffen belastingen zoveel mogelijk naar draagkracht (WOZ-waarde). Zo is het grootste deel van de Doetinchemse bevolking beter af als de afvalstoffen- en eventueel rioolheffing wordt afgeschaft en via de OZB wordt geheven. Alle huurders en een groot deel van de woningeigenaren zijn dan goedkoper uit.

Uitgangspunt voor de jaarlijkse OZB-stijging is dat deze de gemiddelde stijging van de gemeentelijke kosten (de CBS-index) blijft volgen. Elke lagere indexering leidt ertoe dat we moeten inleveren op voorzieningen. Indien de bezuinigingen op sociaal en cultureel vlak door de huidige regeringspartijen VVD en PvdA leiden tot grote problemen is een extra verhoging mogelijk onontkoombaar.

Met name de detailhandel maakt zware tijden door. Gemeentelijke belastingen voor bedrijven worden zoveel mogelijk naar draagkracht (WOZ-waarde) geheven.

De OZB voor huurders van bedrijfspanden schaffen we af. Het voordeel is dat kleine ondernemers een steuntje in de rug krijgen door lagere huisvestingskosten. Bovendien zorgt dit voor minder leegstand van bedrijfspanden. Lagere huren brengen immers altijd nog meer op dan geen huur. De kosten worden gedekt door een OZB-verhoging voor eigenaren van bedrijfspanden, voornamelijk vastgoedverhuurders en grote bedrijven.

De SP is dus niet voor lastenverlaging of verhoging maar voor een betere verdeling van de lasten die ten goede komt aan kleine ondernemers.

Koopzondagen

De wet staat toe dat winkels iedere dag open zijn en de gemeente moet bepalen wanneer dat is. Grootwinkelbedrijven willen graag zoveel mogelijk open zijn dus ook op alle zondagen. De SP is tegen verder uitbreiding van het aantal koopzondagen. Dit is in het belang van kleine ondernemers die het anders afleggen tegen grootwinkelbedrijven.

Onderzoek door SP en SGP/CU heeft uitgewezen dat veel kleine ondernemers zeer hechten aan voldoende rust.

https://doetinchem.sp.nl/dossier/winkels-open-op-zondag

Maatschappelijke stage

Jongeren, maar ook de samenleving, zijn gebaat bij maatschappelijke stages van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Gedurende de stage wordt belangstelling gewekt voor het werken zonder winstoogmerk en het werken in dienst van de samenleving, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, het onderwijs, de sport of de culturele sector. De SP vind het jammer dat het rijk hiervoor geen middelen beschikbaar stelt.

De SP wil dat de gemeente een voortrekkersrol op zich neemt om lokaal maatschappelijke stages mogelijk te maken. Je kunt hierbij denken aan het creëren van stageplaatsen in het nieuwe wijkwerk. De kosten voor deze stages moeten binnen de beschikbare budgetten van onderwijsinstellingen en bedrijven gevonden worden.

Megastallen

Nederlandse boeren wijzen massaal de trend naar megastallen af. Boeren voelen zich nu door banken en overheid gedwongen tot schaalvergroting. Megastallen worden in verband gebracht met een toenemend gevaar voor de volksgezondheid. We moeten respectvol omgaan met alles wat leeft.

De Achterhoek is mooi en dat willen we zo houden. De SP zet in op een groene Achterhoek, gericht op duurzame landbouw en veeteelt. We nemen afscheid van intensieve landbouw en veeteelt en zetten in op kleinschalige landbouw en veeteelt.

Natuurbehoud

Natuur is belangrijk voor het welbevinden van mensen. Groen in en om de stad is cruciaal voor de leefbaarheid. Bestaand groen moet zoveel mogelijk behouden blijven en toegankelijk worden.

Parkeertarieven en vergunningen

Voor de middenstand is goede bereikbaarheid en met name voldoende betaalbare parkeerplaatsen van groot belang. Er zijn enorm veel parkeerplaatsen in de binnenstad aangewezen als vergunninghouderplaats. Deze plaatsen zijn niet overdag beschikbaar voor klanten om snel even een boodschap te doen. De tarieven moeten zo laag mogelijk gehouden worden.

Sport

De SP wil dat de gemeente alleen investeert in breedtesport. Sporten is niet alleen gezond voor je lichaam maar ook voor je geest. Ieder kind moet gelijke kansen krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. Waar je ouders geboren zijn of hoeveel geld dat ze hebben mag geen reden zijn om kinderen kansen voor een goede toekomst te onthouden. De SP wil investeren in sportverenigingen. Het verenigingsleven is een verbindende factor in de dorpen en wijken.

De SP wil geen geld investeren in enkele topsporters, maar beschikbare middelen reserveren voor breedtesport zodat iedereen die dat wil aan sport kan doen. De kosten van de accommodaties voor de verenigingen moeten betaalbaar blijven. Voorkomen moet worden dat verhoging van contributie leidt tot vermindering van het aantal leden.

Raadsvergoeding

SP-raadsleden dragen hun raadsvergoeding vrijwillig af aan de partij, zodat hiermee landelijke en lokale activiteiten betaald kunnen worden. Daar tegenover staat een vaste vergoeding voor onkosten, omdat ook SP-raadsleden er geen geld bij hoeven te leggen.

In tijden van bezuinigingen past het niet dat de raadsvergoeding zo hoog is. De SP is voorstander van het verlagen van de raadsvergoeding tot het wettelijk toegestane minimum.

Referendum

De SP wil dat in geval van een herindeling of andere zeer ingrijpende plannen een referendum wordt gehouden waarbij de raad zich vooraf conformeert aan de uitslag.

Re-integratie

Mensen die werkloos worden verdienen hulp op maat om zo snel mogelijk weer aan het arbeidsproces deel te kunnen nemen. Daarom wil de SP dat de gemeente de hulp aan werklozen zelf organiseert. Er wordt ingezet op opleiding en scholing, zodat mensen ook een duurzame arbeidsplek vinden en niet meer terugvallen op een uitkering. Nutteloze treitertrajecten en verspilling worden gestopt. Alle geldverslindende re-integratiebureaus moeten buiten de deur worden gezet.

Samenwerking

De SP is voor samenwerking met omliggende gemeenten met als doel kosten te besparen en het bereiken van een hogere efficiency, zolang dit geen nadelige gevolgen heeft voor het voorzieningen niveau en de bereikbaarheid daarvan voor de burgers. Samenwerking mag niet tot gevolg hebben dat de lokale invloed daarmee af neemt.

Slingeland ziekenhuis

De SP is blij met een belangrijke voorziening als een ziekenhuis in onze omgeving. Het Slingeland ziekenhuis is een grote werkgever en we zijn blij met goede zorg dichtbij huis.

De eventuele verhuizing van het ziekenhuis is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis zelf. De SP vindt dat bij verplaatsing het ziekenhuis zo dicht mogelijk bij snelweg en station kan komen te staan, maar is van mening dat hier geen extra gemeenschapsgeld voor uit getrokken hoeft te worden.

Daarnaast wil de SP dat het oude gebouw een duurzame nieuwe bestemming krijgt en wil samen met andere overheden en woningbouwcorporatie onderzoeken welke mogelijkheden hiervoor zijn.

Winkelen

Doetinchem is een centrumgemeente met een redelijk aantrekkelijk centrum. Dit staat echter onder druk. De inspanningen van de gemeente moeten er op gericht zijn om de aantrekkelijkheid verder te vergroten en belemmeringen zoveel mogelijk te beperken. Dit betekent bijvoorbeeld dat:

- parkeren eenvoudig en niet te duur moet zijn;
- parkeer-overtredingen alleen bewust gemaakt moeten kunnen worden en niet omdat onduidelijk is wat er precies wel en niet mag;

NB. De gelden die verkregen worden via de reclameheffing moeten zo min mogelijk aan organisatie en overhead besteed worden en zoveel mogelijk aan evenementen en publieksacties. Daarnaast moet de reclameheffing op basis van WOZ waarde of verkoopvloeroppervlakte geheven worden.

Zorg

Ziekte is geen vrijwillige keuze, maar iets wat je overkomt. Het kabinet Rutte snijdt fors in o.a. de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. De SP kiest voor goede zorg voor degenen die dat nodig hebben, of dat nou jeugdzorg, zorg voor kwetsbare groepen, zorg voor ouderen, persoonlijke verzorging of zorg voor mensen met een arbeidshandicap betreft.

Als het budget vanuit het rijk niet toereikend is zal de gemeente dit aan moeten vullen. Daarvoor moeten keuzes gemaakt worden. De SP kiest voor mensen, niet voor stenen.

U bent hier