h

SP en thuiszorgmedewerkers weer in actie

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

13 december 2015

SP en thuiszorgmedewerkers weer in actie

Foto: SP

De SP afdeling Doetinchem voerde zaterdag samen met thuiszorgmedewerkers op het Simonsplein actie voor het behoud van werkgelegenheid en zorg in de thuiszorg. SP, FNV en de thuiszorgmedewerkers voeren al jaren actie en dit heeft vorige week tot een akkoord geleid. Strijd blijkt te lonen, en dit is een goede eerste stap! Maar de problemen zijn nog niet opgelost en de thuiszorg medewerkers verdienen maximale steun en zekerheid.

In het akkoord is geregeld dat er geen alfahulpen ingezet mogen worden en dat er bij aanbestedingen rekening moet worden gehouden met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en salaris van het personeel en minimumtarieven tussen gemeenten en thuiszorgorganisaties. Dat is heel goed nieuws! Maar daarmee zijn we er nog niet. De afspraken gaan pas per 1-1-2017 in en de contracten voor 2016 zijn al afgesloten.

Foto: SP

De 12.000 medewerkers van TSN die hun baan dreigen te verliezen en de 40.000 cliënten die hun vaste thuiszorgmedewerkers dreigen kwijt te raken snakken naar duidelijkheid en zekerheid. Ook de medewerkers en clienten van Verian weten niet waar ze aan toe zijn. De FNV werkt keihard aan een oplossing. Er is 60 miljoen beschikbaar in een soort ‘noodfonds’ om de continuïteit van werkgelegenheid en zorg te garanderen. Hiermee zouden de banen van zorgorganisaties in moeilijkheden, zoals TSN en Verian kunnen worden gered.

Degene die de sleutel in handen heeft om voor fatsoenlijke thuiszorg te zorgen is staatssecretaris Van Rijn. Hij kan ervoor zorgen dat gemeenten genoeg geld krijgen voor thuiszorg. Hij kan ervoor zorgen dat gemeenten dit geld ook gebruiken voor thuiszorg en niet voor andere doeleinden. Hij kan er voor zorgen dat gemeenten fatsoenlijk indiceren, zodat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben in plaats van standaard anderhalf uur. Daarom blijven we actie voeren om de thuiszorgmedewerkers en de FNV te steunen in hun strijd voor goede thuiszorg en om de staatssecretaris zijn verantwoordelijkheid te laten nemen.

Donderdag 17 december is er om 10:00 een debat in de Tweede Kamer over TSN en andere in moeilijkheden verkerende thuiszorgorganisaties. Kom ook naar Den Haag om Van Rijn te laten zien dat het menens is!

Foto: SP

U bent hier