h

Buurten in de West-Indische buurt Doetinchem

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

6 maart 2016

Buurten in de West-Indische buurt Doetinchem

Foto: SP

Zaterdag 20 februari zijn leden van SP Doetinchem in de West Indische Buurt (Noord) met bewoners in gesprek gegaan. Aanleiding was de renovatie en het groot onderhoud van 177 woningen. Daarnaast gingen gesprekken over de lastige tijden waarin we leven. Bijvoorbeeld over hoe bijstandsgerechtigden bejegend worden door afdeling werk en inkomen van gemeente Doetinchem. En er werd gesproken over vluchtelingen en welke gevolgen dit heeft voor zowel de mensen die in Nederland wonen als voor de nieuwkomers zelf.

Foto: SP

Het was goed om te horen dat, op een enkeling na, bewoners tevreden zijn over hoe Sité de renovatie aanpakt. Natuurlijk gaat er een enkele keer iets mis, maar dat wordt snel en goed opgepakt bleek uit de gesprekken. Wel hebben steeds meer mensen moeite om de huur te betalen. Dus hoewel Sité het huurbedrag niet zo veel verhoogd als andere woningbouwcorporaties, is de hoogte van de huur voor steeds meer mensen een probleem.

Foto: SP

Parkeren en stoepen zijn een probleem in deze buurt. Er is te weinig ruimte om de auto’s te parkeren. De inrichting van straten en stoepen maken een goede doorgang voor zowel auto’s als voetgangers moeizaam. De fractie van de SP zal dit met de betreffende wethouder bespreken.

Foto: SP

In enkele gesprekken bleek dat men zich niet goed behandeld voelt door de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente. Deze signalen zijn voor ons niet nieuw. De SP is al vaker binnen en buiten de raad hierover met de betreffende wethouder in gesprek gegaan en zal dat ook blijven doen. Met de betrokken bewoners wordt hierover dan ook een vervolgafspraak gemaakt.

Ook de vluchtelingenproblematiek kwam aan de orde. Als je minder vluchtelingen wilt dan moet je geen bommen gooien, maar de oorlog beëindigen. Tot het zover is vinden wij dat opvang zoveel mogelijk in de regio moet gebeuren, maar wel humaan. Een deel van de oorlogsslachtoffers komt naar Nederland en onze boodschap is; zorg voor goede, kleinschalige opvang in goede samenspraak met de lokale bevolking.

Een aantal bewoners gaf aan 'de grenzen  dicht’ van de PVV in eerste instantie de beste oplossing te vinden. De PVV legt echter de schuld van alle problemen eerst bij de Grieken, vervolgens bij de moslims en nu bij de vluchtelingen. Maar er is geen enkele Griek geweest die hier de sociale huurhuizen verkocht heeft. Er is geen enkele moslim geweest die de AOW-leeftijd heeft verhoogd. En er is geen enkele vluchteling die marktwerking in de zorg heeft ingevoerd. In tweede instantie bleken deze bewoners het met ons eens te zijn en iets geleerd te hebben over de PVV wat zij niet wisten.
Wilders zet de slachtoffers van zijn eigen bezuinigingsbeleid op tegen andere slachtoffers, zodat hij zelf buiten beeld blijft. De PVV praat vaak links, maar stemt rechts. Meer weten? http://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php

U bent hier