h

Succesvolle thema-avond Nationaal ZorgFonds

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

4 juli 2016

Succesvolle thema-avond Nationaal ZorgFonds

Foto: Merel de Waal

Op vrijdag 1 juli was er een thema avond over het Nationaal ZorgFonds in De Kruisberg in Doetinchem.
De  avond werd bezocht door ongeveer 35 personen; zorgprofessionals, zorgontvangers en gewone mensen zoals u en ik. Mensen zijn klaar met de marktwerking in de zorg, het hoge eigen risico en de hoge eigenbijdragen. Dat moet anders!

Zo vertelde GGZ-arts Chantal de Vries dat er in de afgelopen 5 jaar veel veranderd was door de marktwerking. Mensen die zorg nodig hebben vanuit de GGZ betalen, buiten hun eigen risico, nog allerlei extra kosten. Ook is de administratieve druk sterk toegenomen, omdat allerlei checklijstjes afgewerkt moeten worden. Waar ze een aantal jaar geleden tijd had om 100 patienten in behandeling te hebben, zijn dat er nu nog maar 40. Het contact met de patient wordt dus minder en dat is juist zo leuk aan het beroep van arts.

Foto: Merel de Waal

Fysiotherapeut Judith Koenders vertelde dat mensen, afhankelijk of ze een aanvullende verzekering hebben en welk pakket,  de eerste aantal behandelingen zelf moeten betalen. Daarnaast vallen de behandelingen vanaf de 20e behandeling wel in het basispakket, maar dan moet je wel eerst je eigen risico betalen. Bij elkaar zijn mensen al snel 800 euro kwijt als ze moeten revalideren na bijvoorbeeld een knie operatie. Mensen lopen op deze manier tegen hoge kosten aan en velen kunnen dit niet opbrengen en laten zich om die reden niet laten behandelen.Of men kiest voor een ingreep in plaats van fysiotherapie,  wat in principe duurder is, maar wel vergoed wordt. Daarnaast is de zorg zo ingewikkeld geworden dat er eerst uitleg gegeven moet worden hoe het nu precies zit met de behandelingenen wat betaald moet worden. Zeker bij oudere mensen moet er vaak iemand mee om het verhaal goed te begrijpen.

Reacties vanuit een tandartspraktijk waren ook niet positief over het huidige systeem. Mensen blijven weg en de afgelopen jaren is steeds meer zichbaar geworden aan het gebit van mensen of ze genoeg geld hebben om de tandarts te betalen. Uit de zaal komt een reactie van een agogisch medewerker;  jongeren hebben het extra moeilijk, omdat ze vanaf 18 zelf geheel financieel verantwoordelijk zijn en een eigen zorgverzekering moeten hebben. En dat terwijl ze vaak nog gewoon op school zitten en hele andere dingen aan hun hoofd hebben. Voor steeds meer jongeren is het moeilijk om hier goed mee om te gaan. Hun beurs is minimaal of soms nihil en ze dragen wel de zorg voor het betalen van de zorgpremie. Jongeren kunnen dit niet opbrengen en komen in de schulden.

Als je zorg nodig hebt merk je steeds meer de gevolgen van de marktwerking; het stijgende eigen risico, medicijnen, hulpmiddelen en/of behandelingen die niet vergoed worden en dus uit eigen zak betaald moet worden. Dit alles bovenop de steeds maar stijgende premie en het eigen risico.
Dit moet anders!

Foto: Merel de Waal

Nils Muller van het landelijke campagneteam Nationaal ZorgFonds (NZF) legt uit hoe het NZF eruit gaat zien. Het NZF komt in de plaats van de basisverzekering van de commerciële zorgverzekeraars. De basisverzekering wordt uitgebreid met tandarts, fysio en GGZ. En het eigen risico wordt afgeschaft. Er komen vragen vanuit de zaal die door hem en Hans Boerwinkel, die de avond presenteerde, beantwoord worden. Het blijkt dat 80% van de politiek tegen een Nationaal ZorgFonds is terwijl van de bevolking 80% voor is. Het is een uitdaging om de politici te overtuigen dat het merendeel van de bevolking echt verandering en een Nationaal ZorgFonds wil. Maar dat gaat lukken! Want ook op deze avond willen aanwezigen mee gaan doen om dit voor elkaar te krijgen. Er kwamen ideeën uit de zaal om bijvoorbeeld mee te doen aan de Zwarte Cross en bij andere evenementen aanwezig te zijn. Het idee om huis aan huis de uitgebreide zorgkrant te verspreiden zal in het landelijk comité besproken worden. En daarnaast gaan mensen in hun omgeving of via praktijkruimten en wijkcentra flyers verspreiden. De mensen in Doetinchem en Nederland gaan de komende maanden dus nog veel meer horen van het NZF. 

Voor wie zich nog niet aangemeld heeft en meer informatie wilt of ons wil ondersteunen om meer bekendheid te geven aan het Nationaal ZorgFonds, meld je aan op www.nationaalzorgfonds.nl

U bent hier