h

Jaco te Hennepe, fractielid SP, in De Gelderlander

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

11 oktober 2016

Jaco te Hennepe, fractielid SP, in De Gelderlander

Foto: SP

Wie dit artikel graag in wat grotere letters leest: zie onder de foto van Jaco te Hennepe

Foto: SP

Samenwerking gaat ons allen aan
JACO TE HENNEPE - OPINIE
Samenwerken in de Achterhoek, hoe doen we dat? Méér Europa, méér Brussel, méér Regio Achterhoek.

Bestuurders willen steeds vooruit, meer samenwerking, snellere besluitvorming, meer centraal regelen. Of zoals de voorzitter van de Regio Achterhoek, mevrouw Traag, dat stelt in het persbericht van 20 september: 'Het doel is een daadkrachtige regio met een nieuwe werkwijze waarmee we begin 2017 aan de slag kunnen.'

Wat deze bestuurders vergeten, is dat de Regio Achterhoek niet alleen een speeltje is van de colleges van de deelnemende gemeenten, maar ook een zaak van de gemeenteraden en daarmee van alle inwoners.
Er kunnen goede redenen zijn om de manier van samenwerken aan te pakken. Zoals het nu gaat, is het niet ideaal. Maar om nu al te spreken over een werkwijze voor 2017, terwijl het onderzoek nog gedaan moet worden, is naar de mening van de SP niet de manier.

Dat had anders gekund en anders gemoeten. Ga eerst met de inwoners en de gemeenteraden in gesprek. Bepaal aan de hand daarvan wat ieder voor zich wil blijven doen en welke taken de gemeenten samen kunnen oppakken. Het is niet aan een regiobestuur of een regiovoorzitter om te bepalen wat er gaat gebeuren, want dat gaat ons allen aan.

En ja, dat zal langzamer gaan dan dat sommige bestuurders in gedachten hebben. Maar wat langer de tijd nemen om na te denken, kan je behoeden voor te snelle en te grote stappen en voor de tunnelvisie waarbij er maar één deskundige lijkt te zijn die een dergelijke opdracht aan kan.

Haastige spoed is zelden goed. De commotie over de opdracht aan BMC heeft het regiobestuur over zichzelf afgeroepen. Door snelheid boven zorgvuldigheid te stellen, hebben de bestuurders zich in de voet geschoten.

 

U bent hier