h

SP en GroenLinks in gesprek met inwoners over locatie ziekenhuis

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

13 december 2016

SP en GroenLinks in gesprek met inwoners over locatie ziekenhuis

Foto: Saskia Dolleman

Leden van de SP en GroenLinks hebben zaterdag 10 december gezamenlijk gesprekken gevoerd met inwoners van Doetinchem. Op verschillende locaties in de stad konden mensen aangeven welke thema’s zij het belangrijkst vinden met betrekking tot de nieuwe locatie van het Slingeland ziekenhuis.

 

De kernvraag was: “Waar vindt u dat de gemeente het meest rekening mee moet houden bij de locatiekeuze van een nieuw ziekenhuis?” Mensen konden 3 muntjes verdelen over 5 thema’s. Uit de gesprekken ontstond een goed beeld van wat inwoners van Doetinchem belangrijk vinden.

 

Foto: Jaco te Hennepe

 Bereikbaarheid werd duidelijk als het belangrijkst beoordeeld. Een groot gedeelte van de mensen gaf daarbij de toelichting dat het ziekenhuis zowel per auto, als per fiets, trein en bus goed bereikbaar moet zijn. Men noemde dat veelal oudere mensen niet altijd meer auto rijden en dat daarom bereikbaarheid via OV belangrijk is.

Een klein gedeelte gaf aan dat ze met bereikbaarheid bedoelde dat het ziekenhuis het best aan de A18 kan komen. 

 

Natuurbehoud werd als tweede gekozen. Men gaf aan dat er voldoende plekken binnen de bebouwde kom zijn waar het ziekenhuis zou kunnen komen. De stad uitbreiden ten koste van een ecologische verbindingszone wilde men niet.

 

Mensen kozen ook vaak voor leefbaarheid van de stad. Daarbij werd aangegeven dat een locatie in de buurt van de binnenstad mensen naar de binnenstad trekt en zou kunnen helpen tegen de leegstand van winkels.

 

Op de voorlaatste plaats kwam ruimte voor groei voor het ziekenhuis. Wat daarbij opviel was dat mensen vaak dachten dat hiermee bedoeld werd dat er meer diversiteit aan zorg naar het ziekenhuis zou kunnen komen. Voor zover bekend wil het ziekenhuis zelf voldoende ruimte zodat in de toekomst ketenpartners en zorgretail, zoals bijvoorbeeld een stadsapotheek, thuiszorgwinkel of restaurant, zich kunnen vestigen in de nabijheid van het ziekenhuis.

 

Het minst belangrijk werd de lage prijs voor het ziekenhuis, of eigenlijk voor financierder Menzis, beoordeeld. De mensen die hiervoor kozen dachten dat lage kosten voor het ziekenhuis ertoe zou leiden dat de zorgkosten of zorgpremies voor henzelf lager zouden worden. De meeste mensen vonden echter dat de verzekeraar niet voor een dubbeltje op de eerste rij hoeft te zitten en een gewone grondprijs moet betalen.

wethouder Peter Drenth (CDA) kwam ook nog langs lopen. Hij gaf aan dat het hem veel moeite had gekost om het ziekenhuis te behouden voor Doetinchem en dat daarom de locatie die het ziekenhuis zelf wil van groot belang is. De SP en GroenLinks vinden het net zo belangrijk om het ziekenhuis te behouden. De nieuwe locatie moet echter ook in het belang van Doetinchem en haar inwoners gekozen worden.

Foto: Saskia Dolleman

 

Tijdens de gesprekken kwam ook regelmatig naar voren dat mensen zich afvragen waarom het ziekenhuis überhaupt moet verhuizen. Ze gaven aan dat het gebouw recent nog verbouwd is en dat de verkeerssituatie aan te passen is. Als het ziekenhuis echt moet verhuizen dan, geven de inwoners aan, is het belangrijk dat het op een locatie komt binnen de bebouwde kom en dat het goed bereikbaar is, ook met het openbaar vervoer.

U bent hier