h

Doodsbang voor Laborijn

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

28 februari 2019

Doodsbang voor Laborijn

Foto: dwangarbeidGroningen / dwangarbeidgroningen.nl

De Gelderlander schreef recent dat er opnieuw meldingen zijn gedaan van de asociale werkwijze van Laborijn. Een werkwijze waarbij uitgegaan wordt van wantrouwen en waarbij mensen die afhankelijk zijn van Laborijn ernstig onder druk worden gezet. De SP heeft vorig jaar een meldpunt nieuw leven ingeblazen, omdat er toen ook weer verhalen binnen kwamen dat de bejegening door Laborijn ronduit schandalig is. Nieuw leven ingeblazen omdat deze verhalen al jarenlang de kop op steken. En iedere keer hebben we dit aangekaart in debatten en iedere keer werd gezegd dat dit misschien wel zo was, maar dat het niet meer zou gebeuren. Incidenten werden het genoemd. Maar dat zijn het niet!

Naar aanleiding van de berichten heeft de SP op facebook opgeroepen om verhalen te delen en dat naar onze fractievoorzitter, Hans Boerwinkel, te sturen, waarvan emailadres en telefoonnummer bij de oproep vermeld werd. Dit heeft sinds die tijd geleid tot meerdere meldingen per dag. Hans: “Bij ieder verhaal word ik weer kwaad. Een greep uit de verhalen: nog afgelopen week is bij iemand zijn hele huis doorzocht, inclusief koelkast en andere kasten. Als je dan vraagt of je dat toe moet staan zeggen ze ‘nee hoor, maar dan krijgt u geen uitkering’. Mensen die een uitkering aanvragen worden behandeld alsof ze criminelen zijn. Het toekennen van een uitkering wordt zoveel mogelijk vertraagd. Als iemand daarom maar geld leent bij een bekende om rond te komen, wordt hij later voor dat bedrag gekort, want ‘je had toch inkomsten die tijd’. Om misselijk van te worden!”

Dit zijn geen incidenten, maar is schering en inslag. En de medewerkers die wel menselijk met de aanvragers om willen gaan worden onder druk gezet en zijn vaak al vertrokken. Vandaag hebben we gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de werkwijze van Laborijn. Dit soort signalen duren nu al jaren en voor de SP is de maat helemaal vol. Wat ons betreft houdt de directie de eer aan zichzelf en stapt op. En wordt er schoon schip gemaakt en wordt deze werkwijze niet meer getolereerd. Als medewerkers en leidinggevenden het niet op kunnen brengen om naast de mensen te staan in plaats van daartegenover, om vanuit vertrouwen in plaats vanuit wantrouwen te handelen, dan is het tijd om iets anders te gaan doen.

U bent hier