h

SP Doetinchem geeft niet op: aanvragen van energietoeslag is weer mogelijk

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

26 september 2022

SP Doetinchem geeft niet op: aanvragen van energietoeslag is weer mogelijk

Foto: SP

Steeds meer mensen hebben moeite met het betalen van hun alsmaar hoger oplopende energierekening. Veel gemeenten hebben de mogelijkheid om voor de energietoeslag in aanmerking te komen al uitgebreid, maar Doetinchem nog niet. Tot onze grote verbazing bleek ook nog eens dat het maar tot eind juni mogelijk was om de toeslag aan te vragen. Dit zou betekenen dat heel veel mensen die wel recht op de toeslag hebben, alsnog buiten de boot vallen omdat ze `te laat` zijn.

Daarom heeft Marjolein Faber tijdens de raadsvergadering van 7 juli jl. het voorstel gedaan om de inkomensgrens voor de energietoeslag te verhogen naar 130% van het sociaal minimum én de aanvraagtermijn te verlengen tot eind 2022.

De wethouder was echter van mening dat alle mensen die recht zouden hebben op de toeslag al een aanvraag hebben ingediend. Dat daarom verruiming van zowel de inkomensnorm en de aanvraagtermijn niet nodig is en er nu beter ingezet kan worden op energiebesparing om zo de kosten voor mensen laag te houden. Ook de gemeenteraad (met uitzondering van PvdA) stemde tegen ons voorstel.

Wel trok ons voorstel de aandacht van de media, de NOS en Omroep Gelderland namen contact met ons op en zo kwamen we in gesprek met mevrouw Luesink van de FNV. Ook zij bleek de korte aanvraagtermijn vreemd te vinden en had hier, helaas tevergeefs, bij de gemeente ook al bezwaar tegen gemaakt.

Natuurlijk heeft onze fractie het er niet bij laten zitten en hebben we nogmaals het college gevraagd of zij van plan is de aanvraagtermijn te verlengen. Het duurde even, maar uiteindelijk kregen we als antwoord dat het vanaf eind september weer mogelijk wordt om de energietoeslag aan te vragen.

Een feestje waard zou je denken, maar we moeten helaas eerst nog even goed opletten. Want het college doet namelijk niet wat het heeft beloofd. Op de website van de gemeente Doetinchem is te lezen dat de toeslag pas vanaf 14 oktober weer aangevraagd kan worden. Dat is het wel bijna, maar we zullen dit toch goed in de gaten houden, zodat er niet nogmaals vertraging komt.

 

Reactie toevoegen

U bent hier