h

WAAROM STAAT DIT GEBOUW LEEG EN WAAROM WOONT HIER NIEMAND?

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

23 januari 2023

WAAROM STAAT DIT GEBOUW LEEG EN WAAROM WOONT HIER NIEMAND?

Foto: SP

Er moet veel meer ingezet worden op “betaalbaar” wonen en de leegstand van panden moet aangepakt worden. Daarom hebben vrijwilligers van de SP op zaterdagavond 21 januari posters geplakt op leegstaande panden in het centrum van Doetinchem. “Waarom staat dit gebouw leeg?” en “Waarom woont hier niemand?” zijn de teksten die op de posters staan.

Aanleiding voor de actie is het artikel in de Gelderlander in december 2022. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat Doetinchem koploper is wanneer het gaat om leegstaande kantoorpanden. Maar liefst 28% van alle kantoorgebouwen in Doetinchem staat leeg. Terwijl er een tekort is aan betaalbare woonruimte blijven dus vele vierkante meters door deze leegstand onbenut. Leegstaande kantoorpanden kunnen worden omgebouwd tot betaalbare woonruimte.

De SP vindt dat er geen nieuwe kantoorgebouwen moeten worden bijgebouwd zolang er sprake is van zoveel leegstand. Wanneer nieuwbouw van kantoren toch onvermijdelijk is, dan moeten elders in de stad kantorenpanden omgebouwd worden tot betaalbare woningen.

Foto: SP

Fractievoorzitter van SP Doetinchem, Jasper Knipping: “De gemeente moet meer doen om verhuurders en vastgoedeigenaren mee te laten werken om leegstand te voorkomen, zodat leegstaande panden zo snel mogelijk (bijvoorbeeld na drie maanden leegstand) weer in gebruik worden genomen of geschikt worden gemaakt als betaalbare woonruimte.”

Ook maken wij ons ook zorgen over het grote aantal leegstaande winkel- en horecapanden in Doetinchem. Stuk voor stuk zien we bedrijven omvallen en ondernemers de deuren sluiten vanwege de te hoge (energie-)lasten, waarna de panden lange tijd leeg blijven staan. Ondanks dat de wethouder in het artikel in de Gelderlander aangeeft “niet het beeld te hebben van zoveel leegstand”, wisten de SP’ers binnen een half uur alleen al in de binnenstad minstens 20 leegstaande panden te vinden en te voorzien van een poster.

Foto: SP

Veel meer winkels en/of horeca die zich nu net buiten het centrum bevinden moeten zich kunnen vestigen in het centrum. Het ondernemen in de binnenstad van Doetinchem moet aantrekkelijker en goedkoper worden gemaakt. Op de vrijgekomen ruimte net buiten de centrumkern kan dan betaalbare woonruimte worden gerealiseerd. Dit proces is al in gang gezet, maar daar mag wel wat meer vaart mee gemaakt worden.

Op deze manier kunnen we het woningtekort terugdringen én verloedering door leegstand in de binnenstad tegengaan.

Lees ook: https://www.gelderlander.nl/doetinchem/sp-vraagt-met-posters-aandacht-voor-leegstand-doetinchemse-binnenstad-waarom-staat-dit-gebouw-leeg~a75eed54/?fbclid=IwAR2uMF6G4CtINYfHqmErOVbbPVcssHnYLKlcLfb0B_Rg0-ShYAYA7yCmR_0

Reactie toevoegen

U bent hier