h

Tentoonstelling 'Weggecijferd. Teruggevochten.' geopend in Doetinchem

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

1 juni 2023

Tentoonstelling 'Weggecijferd. Teruggevochten.' geopend in Doetinchem

Foto: Peter de Vos

Donderdag 1 juni aan het begin van de middag is de fototentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ door SP Tweede Kamerlid Renske Leijten geopend. Zij deed dit samen met lokale SP fractievoorzitter Jasper Knipping. De tentoonstelling is te vinden in het Mark Tennantplantsoen.

In totaal staan er acht grote foto’s, van twee bij twee meter groot. De foto's van ouders die gedupeerd zijn in het toeslagenschandaal zijn geportretteerd door fotograaf Bert Teunissen. Deze zijn afkomstig uit het bijzondere fotoboek ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ waarin honderd gedupeerden staan, met aan de ene kant van de pagina het nummer waaronder ze bekend waren bij de belastingdienst en aan de andere kant hun foto. Voor de belastingdienst bestonden zij alleen als cijfer, gecriminaliseerd en ontmenselijkt tot een zaaknummer. Deze foto's tonen de gezichten en gezinnen achter de cijfers.

Bij de opening gaf Jasper Knipping een toelichting. "Het is belangrijk dat we aandacht blijven vragen voor dit schandaal, ook in Doetinchem, waar ongeveer 140 gezinnen getroffen zijn door het toeslagenschandaal. Dit laat het onmenselijke karakter van het huidige systeem zien”, vertelt Knipping. “Een systeem waarin mensen slechts cijfers zijn en ook zo behandeld worden".

Foto: Peter de Vos

SP-Kamerlid Leijten, een van de aanjagers in het blootleggen van het toeslagenschandaal, sprak bij de opening: 'Heel belangrijk dat deze indrukwekkende tentoonstelling ook hier in Doetinchem staat. Het laat de gevolgen zien van een overheid die er niet is voor mensen, met verwoestende gevolgen voor vele levens. Vanuit wantrouwen door de staat is deze ouders en hun kinderen ongekend onrecht aangedaan. Dit mag nooit meer gebeuren en mag niet vergeten worden.'

De tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ is nog tot 14 juni 2023 te zien.

Foto: Eef Diepenbroek

Reactie toevoegen

U bent hier