h

Hans Boerwinkel

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

06-38763798

Hans is op 22 december 1965 geboren in Amsterdam. Hij is vader van twee zoons (1994 en 1996) en woont sinds 1997 met veel plezier in Doetinchem. Hij is de eerste voorzitter van de SP afdeling Doetinchem en is dat ook nu weer. Hij was van 2014 tot 2022 fractievoorzitter in de Doetinchemse raad.
Daarnaast werkt Hans op de Tweede Kamerfractie voor de SP.

Achtergrond

Op zijn 5e bracht het werk van zijn vader hem naar het dorpje Heteren in de Betuwe. Als 12 jarige begon hij als drummer in een bandje. Een rustige jeugd in een dorp voorkwam niet dat Hans zijn Havo opleiding op het Heldring College in Zetten niet voltooid heeft, al lag dat vooral aan de prioriteiten die hij toen stelde: vooral muziek maken in diverse bandjes. De jaren daarna drummer hij in vooral (hard)rockbands en speelde later toetsen in popbands. Als voorzitter van het jongerencentrum in Heteren was hij al vroeg bestuurlijk en organisatorisch actief.

Na een aantal jaren als kachelsmid (lasser, metaalbewerker) gewerkt te hebben en wat andere korte baantjes was er een moment dat Hans bedacht dat een opleiding met diploma toch wel handig was. Hij volgde een MBO opleiding ICT en ging aan de slag bij SAB, een stedenbouwkundig adviesbureau, eerst als ICT’er en later als manager van diverse ondersteunende afdelingen en daarnaast was hij actief in de ondernemingsraad.

In 1994 was hij betrokken bij de oprichting van R…U…Ready!?, een 10 mans formatie die soul, pop, rock covers en eigen nummers combineerde en hij speelde daar vele jaren met plezier toetsen.

In december 1999 overleed zijn jongere broer, een gebeurtenis die mede bepalend is geweest voor zijn kijk op de wereld en het leven.

Na een tussenjaar als Officemanager van een uitzendbureau was Hans 6 jaar accountmanager bij een ICT bedrijf. Door de jaren heen was er altijd een wens om niet alleen te managen, maar te gaan ondernemen en zich met alle aspecten binnen een bedrijf bezig te houden. In 2008 resulteerde dat in een eigen winkel in de binnenstad. Dit was enkele maanden voor de crisis en diezelfde crisis heeft er in grote mate aan bijgedragen dat de onderneming in 2012 beëindigd moest worden.

Meer over Hans Boerwinkel

Boek
De Millennium Trilogie van de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson heb ik met veel plezier gelezen. De geschiedenis van de SP zoals deze beschreven is in Het geheim van Oss is ook zeker een aanrader.

Film
Een film die diepe indruk achtergelaten heeft is The Green Mile. Verder kijk ik graag naar muziekfilms waarbij Purple Rain van Prince absoluut aan de top staat, maar dan vooral vanwege de muziek. Andere toppers zijn Toto, live in Amsterdam en Michael Jackson, This is It.

Tv-programma’s
Ik kijk steeds minder TV en wat ik kijk zijn nieuws en opinieprogramma's.

Muziek
Ik maak graag zelf muziek, liefst met anderen. Ik ben begonnen als drummer, maar speel ook gitaar, basgitaar en toetsen en heb dat in diverse bands met veel plezier gedaan. Mijn muzieksmaak is erg divers. De multi-instrumentalist Prince is mijn grote voorbeeld. Daarnaast kan ik van zeer diverse muziekstijlen genieten; van Journey tot Armin van Buren, van Toto tot Muse, van Van Halen tot Coldplay. Incidenteel luister ik ook naar klassieke muziek. In dit genre heb ik bijvoorbeeld De Schilderijententoonstelling van Moessorgski leren waarderen, in de uitvoering van Ravel. Ik moest dit analyseren voor een HAVO tentamen, waar ik muziek als examenvak volgde.

Sport
Ik ben niet zo’n goede volhouder met sporten. Hardlopen heb ik nog het langst en meest gedaan, bijvoorbeeld bij Argo. Ook squashen heb ik regelmatig met plezier gedaan.

Vakantiebestemming
Ik hou van actieve vakanties zoals wandelen in de bergen of zeilen op de Friese meren.

Gerecht
Ik lust vrijwel alles. Als ik een top 10 lijstje zou maken, staan Indonesisch en Indiaas wel ergens bovenaan. Ik ben ook echt een kaasliefhebber, voor een stukje goede oude kaas of Danish Blue mag je me altijd komen storen.

Kunst
Zo veel als muziek voor mij betekent, zo weinig heb ik met andere kunstuitingen. Niet dat ik een mooi schilderij niet kan waarderen (mijn vader schilderde bijvoorbeeld mooie schilderijen, die ook bij mij aan de muur hangen).

Woonplaats
Ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in het dorpje Heteren in de Betuwe. Na mijn jeugd heb ik in Randwijk, Arnhem en Winterswijk gewoond en sinds 1997 woon ik in Doetinchem, Dichteren om precies te zijn. Doetinchem is voor mij de ideale combinatie van de Achterhoekse sfeer en mentaliteit met mensen uit diverse windstreken en dat in een klein stedelijke omgeving met de juiste voorzieningen.

Zit politiek in je familie?
Er werd wel regelmatig over politiek gesproken bij ons thuis, maar actieve politiek kwam in mijn familie niet voor.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?
Toen ik net mocht stemmen, stemde ik D66, destijds een verfrissend geluid en toen ook een progressief sociaal geluid. Maar tijden veranderen en partijen ook. Daarna een keer PvdA en vervolgens GroenLinks gestemd en toen de SP landelijk op kwam ben ik SP gaan stemmen. Bij de SP voelde ik me echt thuis. Menselijke waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit zijn de peilers waarop de SP haar beleid baseert en waar ik me volledig in kan vinden. Op enig moment heb ik de landelijke SP gebeld om te vragen of er een afdeling in Doetinchem was waar ik me bij aan kon sluiten, maar die was er op dat moment nog niet. Doetinchemse leden vielen onder Doesburg. Ik ben toen actief geworden en heb samen met een aantal andere actieve leden in Doetinchem de werkgroep verder ontwikkeld en vervolgens toestemming gekregen van het landelijk bestuur om een eigen Doetinchemse afdeling op te richten. Ik werd de eerste voorzitter in Doetinchem. In 2004 heb ik de moeilijke beslissing genomen om niet mee te doen aan de raadsverkiezingen omdat we onvoldoende gekwalificeerde mensen hadden om de afdeling goed draaiend te houden en daarnaast een goede fractie. Enkele jaren later ben ik naar de achtergrond gegaan, vooral omdat ik een eigen zaak was begonnen die de nodige tijd vergde. Doordat ik in 2012 noodgedwongen moest stoppen met mijn winkel heb ik nu weer tijd en energie om vanuit de SP te vechten voor een wereld waarin iedereen gelijkwaardig is en waarin we solidair zijn met elkaar.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?
Opgroeiend tijdens de koude oorlog vond ik de val van de Berlijnse muur een gebeurtenis met een enorme impact. Kort daarvoor was ik in Berlijn en heb de dreigende sfeer bij de muur ervaren.

Wat zou je doen als je morgen de loterij wint?
Mocht ik een fors bedrag winnen of krijgen, dan zou ik daar vooral tijd mee kopen om meer politiek actief te zijn. Dus minder werken om meer tijd over te houden voor het streven naar een betere samenleving. Daarnaast zou ik mezelf trakteren op wat mooie muziekinstrumenten en ook de tijd nemen om meer muziek te maken.

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag?
Kort ontspannen doe ik door nog even rustig te zitten met een actualiteiten programma aan en soms een glaasje rode wijn of whisky erbij. 

U bent hier