h

Ton van Dijk

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

Sinds 2008 ben ik actief geworden voor de SP en heb daarbij diverse functies gehad. Op dit moment ben ik penningmeester van de SP-afdeling Doetinchem.

Zo rond mijn 16e kreeg ik belangstelling voor politiek. Toen ik mocht stemmen deed ik dat op de CPN. Dat kon ook bijna niet anders, ik woonde toen in de Zaanstreek, een streek met veel industrie (Lassie, Duyvis, Honig Verkade, Wessanen) en nog veel meer. De Zaanstreek was één van de rooie bolwerken in Nederland. Enkele grootheden uit die tijd: Marcus Bakker, Ina Brouwer en Fré Meis.

Ik heb economie gestudeerd in Amsterdam, waarbij ik diverse vakken heb gevolgd waarvan het belang niet in geld kon worden weergegeven: economische geografie, statistiek, economische sociologie, recht, methodologie. Daar ben ik ook een aantal jaren actief geweest voor de Vereniging Milieudefensie.

Naast de studie heb ik veel als uitzendkracht gewerkt om beleg op de boterham te verdienen. Dat was veelal ongeschoold werk (o.a. bij oudpapierhandel, bottelarij, inleggerij van augurken). Héél leerzaam: ik werkte veel met mensen die niet de kans hebben gehad om een goede opleiding te doen en dus voor heel zwaar werk nooit meer zouden verdienen dan het minimumloon.

Voor de groene omgeving ben ik verhuisd naar Doetinchem. Hier heb ik lesgegeven in economie en maatschappijleer, waarbij ik vooral probeerde het verband tussen economie en politiek aan te geven en duidelijk te maken dat de politiek veel te economisch denkt en dat vraagstukken die moeilijk in geld zijn uit te drukken (o.a. klimaat) te weinig meetelden.

Daarna ben ik tot mijn pensioen systeembeheerder geweest bij RIAGG/GGNet.

U bent hier