h

De SP warm onthaald in een koud Dichteren.

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

23 januari 2010

De SP warm onthaald in een koud Dichteren.

In tegenstelling tot de andere politieke partijen van Doetinchem komen wij niet alleen tijdens de verkiezingsperiode maar het gehele jaar naar de mensen toe. Buurten in de Buurt is onze manier om er achter te komen wat er op straat leeft.Harry Bosman(lijsttrekker) en Marja Lukkassen (nummer 2 op de SP kandidatenlijst voor gemeenteraadsverkiezingen) waren niet aanwezig ivm met landelijke SP verplichtingen. Robert Ooms (nr.3), Suzan ter Heijne-Knuever (nr.4) en Bas Waterham (nr.6) waren wel in de wijk te zien.

De 66 wijkbewoners, met wie we hebben gesproken, stonden ons bijzonder vriendelijk te woord en nodigden ons soms uit voor een kop warme koffie. Hieronder volgt een kort verslag:

Eerst het goede nieuws, Bijna iedereen heeft het naar de zin in de Dichteren. Bij verder doorvragen komen er toch wel een aantal minpunten naar voren.

Na het verwerken van 20 vragenlijsten was het al helemaal duidelijk. Dichteren heeft een serieus verkeersprobleem. Een overgrote meerderheid geeft aan dat er verkeersveiligheidsproblemen in de wijk zijn. Dat heeft meestal te maken met de snelheid van het autoverkeer in de wijk. Ook het parkeren in de wijk wordt door de meerderheid als een probleem gezien. Het gebrek aan overzicht wordt ook regelmatig genoemd. Er lijkt een golf beweging in het verkeersaanbod te zijn. De pieken, zo vertelden diverse bewoners, liggen rond 8 uur, 12 uur en rond etenstijd. De parkeerproblemen zijn savonds het grootst.

Er wordt door diverse bewoners aangegeven waar die problemen vandaan komen. Het komt erop neer dat de bebouwingsdichtheid in het hart van de wijk als te groot wordt ervaren. Aan de randen van Dichteren ervaren de bewoners minder problemen dan in de kern van de wijk. Daar is ook meer groen en meer ruimte om te leven. Het dicht op elkaar wonen, maakt het relatief gemakkelijk om je aan elkaars gedrag te gaan storen. Volgens meerdere mensen mag het in de wijk wel wat socialer. "Ik woon hier al een paar jaar maar ik ken mijn buren niet". Een behoorlijk aantal bewoners geeft aan overlast te ondervinden van honden, zowel het niet aangelijnd uitlaten en de hondenpoep die men tot aan de voordeuren aantreft.

Ongeveer de helft van de mensen zegt geen last te hebben van hangjeugd. Een kwart heeft er wel regelmatig last van. De rest van de mensen zegt soms of in toenemende mate last te hebben van hangjeugd. Voor de jeugd tot 12 jaar is er volgens de meeste van de bewoners voldoende te doen in de wijk. Daarbij wordt opgemerkt dat er een te kleine schoolcapaciteit in de wijk is. In tegenstelling tot de jongere jeugd is er voor de jeugd tussen 12 en 18 minder te doen. Hierover wordt regelmatig een opmerking gemaakt door de buurtbewoners.

De meningen over wel of niet meer groen in de wijk zijn in evenwicht. Dat betekent natuurlijk wel dat de helft van de bewoners een voorstander is van meer groen in de wijk. Sommige mensen leggen zich neer bij de beperkte mogelijkheden van de wijk. Parkeren of Bomen. Dat lijkt de keuze in Dichteren te worden.

Conclusie:
Er moet absoluut iets gedaan worden aan het verkeer in de wijk. Met (te) hoge snelheid autorijden in deze wijk is absoluut niet aanvaardbaar en levensgevaarlijk. Daar komen vroeg of laat brokken van. Daar waar mogelijk moet de mogelijkheid tot parkeren worden uitgebreid zonder dat dit ten koste van het groen gaat. Parkeren in de wijk door de bezoekers van het VIOD voetbalterrein moet onmogelijk of heel lastig gemaakt worden. De snelheid in de wijk moet beter gehandhaafd worden. Meer snelheidsremmende maatregelen zijn wenselijk. De wijkagent mag best iets vaker te zien zijn in Dichteren.

In de toekomst moeten wijken als Dichteren meer ruimte krijgen tussen de kavels. Er moet meer groen komen tussen de huizen. Een parkeerplaats op je eigen terrein zou taferelen zoals in Dichteren voorkomen. Dat mag natuurlijk niet ten

U bent hier