h

De sociale werkvoorziening moet beter!

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

29 augustus 2010

De sociale werkvoorziening moet beter!

De sociale werkvoorziening (SW) biedt arbeidsgehandicapten een aangepaste werkplek. In een sociale werkplaats hoort het beste uit mensen te worden gehaald en gemeenten moeten daarop toezien. Helaas gebeurt dat nog niet overal op een goede manier.

•Er bestaan lange wachttijden voor een plaats in de SW, dat levert maatschappelijke problemen op
•Werkleiding wordt onvoldoende toegerust om mensen te begeleiden, en ongeschikte werkleiding wordt onvoldoende aangepakt
•Een te hoge druk op productie en ziekteverzuim, mede als gevolg van financiële druk van gemeenten
•Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de beperking en mogelijkheden van SW-personeel, arbeidsomstandigheden onder de maat
•Gemeenten sturen steeds vaker mensen in de bijstand en anderen zonder Wsw-indicatie naar de sociale werkplaats. Wanneer dit onzorgvuldig en niet met mate wordt uitgevoerd, geeft deze vermenging onrust op de werkvloer.Dat geeft onrust onder het personeel en de direct leidinggevenden.
•Een groot deel van de SW-ers heeft te maken met schulden als gevolg van het lage inkomen
In het rapport ”Een parel zonder glans” (2008) komen SW-ers aan het woord over hun ervaringen, en worden verbetervoorstellen gedaan. U kunt het hier downloaden. De regering pakt de problemen in de sociale werkvoorziening niet aan. Erger nog, in 2010 starten experimenten om mensen met een beperking op de arbeidsmarkt onder het minimumloon verplicht te werk te stellen. Van werkgevers wordt geen enkele bijdrage gevraagd. De volgende stap in de afbraak van onze sociale zekerheid.

De SP zet zich lokaal en in het parlement in voor verbeteringen in de SW, daarover kunt u lezen in de nieuwsrubriek. Met deze website geeft de SP de mensen in en rond de sociale werkvoorziening de mogelijkheid om de SP op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen. Uw melding zal worden gebruikt om in actie te komen, als dat nodig is. Ook SW-ers zelf zullen moeten opstaan. Enkel dan kan het werkklimaat socialer worden.

Sadet Karabulut,Tweede Kamerlid SP

website WSWplein

U bent hier