h

Peter Drent maakt er een "potje" van.

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

11 oktober 2010

Peter Drent maakt er een "potje" van.

Tijdens de raadsvergadering van 7 oktober stond er de uitbreiding van de begraafplaats de Slangenburg op Het programma. Peter Drent gaf aan, na vragen van Harry Bosman (fractievoorzitter van de SP fractie), dat er al een sanitaire voorziening is op de begraafplaats de Nutselaar. Maar behalve in de bosjes kun je nergens je behoefte doen.

Vroeger werd er vaak gekozen voor een locatie aan de rand van de stad. Bij de keuze van de begraafplaats de Nutselaer is dat principe los gelaten. Het ligt precies tussen Doetinchem, Gaanderen en IJzervoorde. Een fietstocht vanuit Gaanderen of Doetinchem kost je toch al snel 10 a 20 minuten. De doorsnee Wehlenaar moet toch al snel een uur heen en weer uittrekken voor een bezoek aan de Slangenburgse begraafplaats.

Het is duidelijk dat de Nutselaar in een behoefte voorziet. Er is nog voldoende capaciteit op de begraafplaats. Naast de gebruikelijke begrafenissen en crematies komt er nu ook de mogelijkheid van begraven in de vrije natuur en boven de grond. Het park wordt daar voor met enkele hectares uitgebreid en op bepaalde plaatsen opgehoogd. Het mag duidelijk zijn dat er in de toekomst steeds meer mensen de begraafplaats zullen bezoeken.

Met het normale openbaar vervoer kun je niet naar de Nutselaar. Bussen komen niet in de buurt, het dichst bijzijnde treinstation ligt 3 kilometer verderop in Gaanderen. Er is geen ontmoetingsplaats of een klein winkeltje waar je een boeketje bloemen of een kopje koffie kunt kopen. De begraafplaats is al een halfjaar een bouwplaats.


Joods kerkhof Doetinchem.

Hieronder een kleine steekproef op Zondagmiddag 10 oktober 2010.

16.57 6 auto's, 3 fietsen en 11 mensen op parkeerplaats.
16.57-17.12 tientallen bezoekers op de begraafplaats.
17.12 11 auto's, 2 fietsen en 6 mensen op parkeerplaats.

Een uitbreiding van de begraafplaats staat op stapel met oa begraven in de vrije natuur. Dat kan op dit moment maar op een heel klein aantal plaatsen in het land. Het op deze manier begraven zal zeker mensen aantrekken die niet alleen uit onze gemeente komen. Een fatsoenlijke ruimte waar mensen naar het toilet kunnen of een kopje koffie kunnen drinken is dan helemaal geen overbodige luxe. Al in ons verkiezingsprogramma komen we op voor extra voorzieningen op begraafplaatsen. Dat stopt niet bij de Nutselaar maar geldt ook voor de grote begraafplaats in Wehl.

Citaat verkiezingsprogramma 2010:

9.7 Samen leven stopt niet na het overlijden

Van oudsher zijn begraafplaatsen plaatsen waar mensen samen komen. Momenten van verdriet zijn bij uitstek momenten van samenzijn en steun bij elkaar zoeken. De gemeente heeft een aantal begraafplaatsen in haar beheer. De prachtig aangelegde begraafplaats de Nutselaer is hiervan een goed voorbeeld.

Tijdens de begrafenisceremonie is er voldoende plaats om die kracht bij elkaar te vinden. Er kan een drankje genuttigd worden. Je kunt je even opfrissen. Er is een plek voor een goed gesprek. Maar buiten de ceremonie om zijn er absoluut geen voorzieningen. De SP wil een sociale ruimte op onze begraafplaatsen. Daar kan tot zonsondergang, onder een goed gesprek, wat genuttigd worden en er zijn in die tijd sanitaire voorzieningen aanwezig.

Een beperkte mogelijkheid tot het kopen van bloemen, planten of benodigdheden voor grafonderhoud is ook een optie.: Hier zou een rol voor Wedeo en/of Zozijn weggelegd kunnen zijn. De verhoging van grafrechten en begrafeniskosten moet beperkt blijven tot het inflatiecijfer. De begraafplaatsen moeten met het openbaar vervoer ook goed te bereiken zijn.


Met een plasje in het riet gestuurd.

Tijdens de raadsvergadering, tijdens de meningvormende raad, werd ons verzoek voor een openbare sanitaire mogelijkheid afgewezen. Peter Drent beweerde stellig dat er al een voorziening is op de begraafplaats. Bij hernieuwd onderzoek ter plekke konden wij toch echt geen toilet of iets van die strekking ontdekken. De enige plek die wij als SP kunnen bedenken is een plekje tussen de struikjes of het riet. Aan elke deur hebben we gemorreld, we zijn om het gebouw heen gelopen, nergens een toilet. De borden rond het crematorium en de ceremoniële ruimten bevatten geen verwijzingen naar een toilet. Die hebben er, volgens een medewerker van de begraafplaats, ook nooit gestaan.

In dat gesprek werd het ons helemaal duidelijk, Peter Drent heeft ons met een plasje in het riet gestuurd. Van een fatsoenlijk sanitaire molgelijkheid is geen sprake. Er is een mogelijkheid om, in het gebouw van Yarden, tijdens crematies of begrafenissen van het toilet gebruik te maken. Er is ons door de verantwoordelijke gemeenteambtenaar aangegeven dat dit eigenlijk niet de bedoeling is. Als er geen afscheidsdienst is kun je niet naar de WC. Als er wel een dienst gaande is dan kan het zijn dat je door je door een groep van 300 rouwende mensen een weg naar binnen moet banen op zoek naar het toilet. Op dit moment zijn er wel eens mensen die vragen, in het tijdelijke kantoortje, om naar de WC te mogen. Het kantoortje is alleen op werktijden open.

Voor de SP is het duidelijk: Peter Drent maakt er een Potje van! En wel op heel korte termijn!

Daarom zal de SP een motie indienen;
- Per direct een (tijdelijke) sanitaire voorziening te realiseren op de begraafplaats.
- Deze voorziening staat duidelijk op het terrein aangegeven.
- De voorziening is te gebruiken tijdens openingstijden ook avonds en in het weekend.
- De sanitaire voorziening wordt onderhouden door de gemeente.
- Er komt een sociale ontmoetingsruimte op de begraafplaats.
- Ook voor de grote begraafplaats in Wehl wordt gekeken wat de mogelijkheden is van een sociale ontmoetingsruimte met sanitaire voorziening.
- Er wordt onderzocht of de begraafplaats via het openbaar vervoer voldoende bereikbaar is.
.

U bent hier