h

De SP is tegen de zondagopenstelling van supermarkten.

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

19 november 2010

De SP is tegen de zondagopenstelling van supermarkten.

Tijdens de gemeenteraad van donderdag 18 november 2010 wist onze fractievoorzitter het SP standpunt op een krachtige wijze te verwoorden. Het was een bijzondere raadsvergadering. Zowel de SGP als de VVD en PvdA hadden een motie betreffende de zondagopenstelling ingediend.

Zowel de VVD en PvdA pleiten voor een verruiming. De VVD wil elke zondag onbeperkt open onder het mom van een toeristische gemeente en de PvdA wil 4 ipv 3 supermarkten open. 3 supermarkten open heeft te maken met het aantal inwoners van een gemeente. Er is een bepaalde verdeelsleutel die bepaald hoeveel supermarkten er eventueel op zondag open mogen.

Doetinchem voldoet niet aan de norm om 4 supers op te stellen en daarom is het een kansloze motie. Ook de motie van de VVD is twijfelachtig omdat in de 1e kamer juist een wetsvoorstel ligt om juist de toeristenoptie te beperken. Blijft over de motie van de SGP. Die vanzelfsprekend op principiële gronden maar ook de oneerlijke concurrentie naar voren brengen.


Harry Bosman tijdens de actie "De rode buurtbank"

De fractie van de SP heeft de SGP gesteund vanwege die oneerlijke concurrentie. Wij vinden ook dat er 1 dag in de week voor zowel ondernemers als werknemers rust moet zijn om sociale activiteiten te kunnen ondernemen.

De uitslag van de stemming was erg bijzonder, nl, een gelijk spel 15 voor en 15 tegen. Dit kwam doordat er 1 raadslid afwezig was. Voor de motie van de SGP stemde het CDA, Groen Links en de SP. Concreet betekent dit dat het voorstel verschoven wordt naar de volgende meningsvormende raad op 9 december.


Harry Bosman tijdens de actie "De rode buurtbank"

Hieronder staat de bijdrage van Harry Bosman zoals uitgesproken tijdens de raadsvergaderig.

Voorzitter,

De SP is tegen de zondagopenstelling van supermarkten. Wij zijn van mening dat de huidige openingstijden van supermarkten de klant voldoende ruimte biedt om hun boodschappen binnen te halen. Daarnaast is er nog de maandelijkse koopzondag.

De SP is van mening dat zo’n openstelling oneerlijke concurrentie veroorzaakt. Kleine ondernemers kunnen niet mee in de ratrace van de 24 uurs economie. Financieel niet en fysiek ook niet. 7 dagen per week werken is zelfs voor een kleine ondernemer te veel gevraagd. Buurtwinkels zoals de Spar op Schöneveld en Slagerij Kleinpenning kunnen niet 7 dagen per week geopend zijn.

Op zondag werken lijkt voor werknemers extra aantrekkelijk vanwege de zondagtoeslag.
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wil juist dat bij ruimere zondagopenstelling deze zondagtoeslagen vervallen, omdat de zondag dan eigenlijk een gewone werkdag wordt. Met een ruimere zondagsopening en het vervolgens vervallen van de toeslagen is het voordeel voor de werknemers juist verdwenen.

Verder vraagt de SP zich af wat de gevolgen zijn van het onbeperkt vrijgeven van de winkeltijden voor de sociale samenhang en het verenigingsleven. Hoe houd je je gezin draaiende in een 24 uurs economie?!

Een Euro kun je maar 1 keer uitgeven. Als de winkels zeven dagen open zijn in plaats van zes, betekent dat niet dat de klant meer te besteden heeft. De klant kan deze euro nu in zeven dagen in plaats van zes dagen uitgeven. Tel uit je winst!

Maar voor een kleine zelfstandige zit er niets anders op: meedoen of de slag verliezen. Meedoen gaat dan ten koste van de enige vrije dag in de week. Werknemers en kleine zelfstandigen hebben recht op een gezamenlijke vrije dag!

Het mag duidelijk zijn dat de SGP/Christen Unie en de SP op verschillende gronden hechten aan het belang van een vrije zondag. De SP zal daarom de motie van de SGP/ Christen Unie steunen.

Initiatiefwet SP en SGP tegen ‘standaard koopzondag’

U bent hier