h

SP biedt uitslag van onderzoek naar Sociale Werkplaats aan aan Wedeo

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

16 september 2011

SP biedt uitslag van onderzoek naar Sociale Werkplaats aan aan Wedeo

Sadet KarabulutSP 2e kamerlid Sadet Karabulut heeft het afgelopen half jaar onderzoek gedaan naar de situatie bij de Sociale Werkplaatsen. Via een enqûeteformulier hebben 4200 medewerkers van de Sociale Werkplaatsen hun ervaringen met de SP gedeeld. De medewerkers van Wedeo, de Sociale Werkplaats in Doetinchem, hebben massaal aan het onderzoek meegedaan. De resultaten van het onderzoek is in een mooi boekje vormgegeven en dat boekje is woensdag 14 september aan Lisette van de Bosch, algemeen directeur van Wedeo, aangeboden.

Namens de SP Doetinchem en SP Oude IJsselstreek overhandigden Peter de Vos en Maurits Gemmink het rapport 'De Sociale Werkplaats aan het woord'. Lisette had de resultaten van het onderzoek al op de SP website gelezen maar was blij met de gedrukte versie van het onderzoek. Ze plaatste meteen haar kanttekening bij sommige vragen van de enquête. Op een vraag als 'Bent u tevreden over de arbeidsvoorwaarden' kan je een hoop negatieve antwoorden verwachten.

In het onderzoek worden de reacties op dit soort vragen overigens wel uitgesplitst in meerdere opties. Zo kan het antwoord 'nee' toch waardevol zijn voor de leiding van de Sociale Werkplaats omdat de ene medewerker het salaris te laag vindt en da andere medewerker graag meer scholing zou willen.

Uitslag onderzoek Sociale Werkplaats

Als SP-ers hebben we onze zorg uitgesproken over een aantal uitkomsten van het onderzoek. Zo heeft 1 op de 5 Sociale Werkplaats medewerkers schulden. Wedeo kan officieel niets doen aan deze situatie, echter de begeleiders hebben veel contact met de medewerkers en kunnen preventief te werk gaan op dit vlak. Als iemand zich plotseling anders gaat gedragen dan kan de Wedeo begeleider het gesprek aangaan om te horen of er problemen zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een ander punt van aandacht uit het onderzoek is het 'Begeleid Werken'.
Een groot deel van de Wedeo medewerkers werkt buiten de deur bij 'reguliere' bedrijven. Dit kan voor deze medewerkers tot stress leiden omdat een vaste en veilige werkomgeving juist voor Sociale Werkplaats medewerkers van groot belang is. Als deze mensen 'buiten de deur' gaan werken dan is hun Wedeo begeleider de persoon die de veilige omgeving regelt. De aanstaande bezuinigingen die het kabinet Rutte op de Sociale Werkplaatsen los wil laten kan betekenen dat de mensen buiten de deur minder begeleiding krijgen.

Uitslag Onderzoek Sociale Werkplaats

Lisette is trots op de prestaties die Wedeo haalt met het detacheren van personeel. Het is voor de medewerkers vaak stimulerend dat ze bij een ander bedrijf mogen werken. Natuurlijk zit er ook een verhuizing aan verbonden en dat kan stressverhogend werken, maar de meeste mensen zijn juist trots als ze in een shirt van Ubbink of Wim Bosman mogen werken. Sommige mederwerkers gaan ook beter presteren als ze in een andere omgeving gaan werken. Afgesproken is dat Wedeo en de SP regelmatig contact houden om de veranderingen in de Wet Sociale Werkplaatsen en de uitwerking daarvan op Wedeo in de gaten te houden. Op maandag 26 September gaan we tijdens de lunchpauze de medewerkers vragen een handtekening te zetten voor onze SP actie “Keten van Solidariteit”.

Uitslag Onderzoek Sociale Werkplaats

U bent hier