h

SP fractie klaar voor een nieuw seizoen in de gemeenteraad

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

30 september 2011

SP fractie klaar voor een nieuw seizoen in de gemeenteraad

Sinds 2 maart 2010 heeft de SP in Doetinchem voor het eerst een afvaardiging in de gemeenteraad van `Durkum`. De fractie van de SP, bestaande uit Marja Lukassen, Harry Bosman en Robert Ooms, laat zijn eigen geluid horen in de gemeenteraad. Onder andere op punten van integriteit, prestigeprojecten en sociale onderwerpen toont de SP zijn eigen visie op de maatschappij.

SP-fractie Gemeenteraad 'Durkum'
Harry Bosman, Robert Ooms en Marja Lukkassen bij aanvang van het nieuw seizoen in de gemeenteraad.

Prestigeobjecten

Prestigeobjecten zijn de grote geldverslinders in onze gemeente. Waar moet je aan denken: Een randweg aanleggen ipv een echte rondweg, parkeerterreinen aanleggen waar vervolgens niemand mag parkeren, winkelcentra bouwen en vervolgens de winkels jaren lang laten leegstaan, giga bouwprojecten realiseren, PR campagnes om de gemeente te promoten, kostbare wegaanpassingen die niet blijken te functioneren, opknap van het stadhuisplein die achteraf geen stadsfeest kan herbergen, actieve grondpolitiek van de gemeente Doetinchem die ons tientallen miljoenen dreigt te gaan kosten en nieuwe industrieterreinen optuigen terwijl oude terreinen niet gebruikt worden en in sommige gevallen verpauperen.

Oostelijke Rondweg

In tegenstelling tot de meerderheid van de gemeenteraad zijn we tegen de aanleg van de Oostelijke Rondweg. Om de rondweg te financieren wordt er bezuinigd op de basisvoorzieningen in onze gemeente. De gevolgen van de bezuinigingen worden steeds duidelijker. De meerderheid van de gemeenteraad voor de aanleg van een rondweg. Onze gemeenteraadsfractie brengt deze geldverslinder nr. 1 bij voorduren onder de aandacht van de raad en B&W. De SP kiest voor mensen en niet voor stenen.

Liever 30 km in de wijken

Intussen wordt er in meerdere woonwijken nog steeds harder dan 30 gereden. Naast het feit dat de rondweg een prachtig natuurgebied doorkruist blijft er onvoldoende geld over om de veiligheidsproblemen in de woonwijken op te pakken. De SP fractie krijgt tijdens buurtbezoeken veel klachten van bewoners die zich grote zorgen maken. In de raad vraagt de SP aandacht voor de veiligheid van de buurten. In de aanpak van de verkeersproblemen in Doetinchem-Noord heeft de SP fractie een belangrijke bijdrage geleverd.

Robert Ooms tijdens actie ronde de aanleg van de Oostelijke RondWeg
Robert Ooms tijdens actie ronde de aanleg van de Oostelijke RondWeg

Sociale onderwerpen

WMO

De SP fractie heeft zich ingezet voor behoud van sociale voorzieningen in Doetinchem. De eigen bijdrage in de WMO hebben we aangevochten. Helaas zonder succes. Klachten omtrent, naar wat het lijkt, de structurele afbouw van uren hulp in de huishouding op basis van een PGB nemen we serieus. De SP fractie stelt ook de “lastige” vragen in de gemeenteraad.

Afbraak WSW, bijstand, Wajong en PGB.

De leus VNG zeg Nee! kwam luid en duidelijk over. Onze afdeling organiseerde een grote bijeenkomst waar 60 actievoerders, 15 werknemers uit de SW en een afvaardiging van de landelijke SP aanwezig waren tijdens de acties rond het VNG congres in Doetinchem.
Het doel op 7 en 8 juni was de wethouders uit alle gemeenten over te halen niet in te stemmen met de sociale paragraaf van het bestuursakkoord. De meerderheid van de gemeenten stemden o.a. door onze acties tegen dit asociale akkoord. We blijven actief als het gaat om het schrappen van het minimumloon, het afbreken van de sociale werkvoorziening, kortingen op begeleiding aan kwetsbare mensen en een verregaande introductie van marktwerking in de jeugdzorg.
Onze fractie heeft zich met succes in de gemeenteraad ingezet om onze wethouders tegen het bestuursakkoord te laten stemmen.

Dakloosheid in de Achterhoek

De SP heeft een heel eigen visie op de opvang van daklozen in onze gemeente. Wij willen dat gemeente en woningstichting zich tot het uiterste inzetten om te voorkomen dat bewoners, die niet in staat zijn hun woonlasten te betalen, uit hun huis worden gezet. Het gaat op dit moment om vele tientallen uitzettingen per jaar. In de meeste gevallen gaat er een persoonlijk drama schuil achter een uitzetting. Extra schrijnend zijn de uitzettingen waar kinderen bij betrokken zijn. In ons eigen land groeien vele honderdduizenden kinderen op in armoede.

Daklozen met psychische problemen moeten kunnen rekenen op een intensief persoonlijk begeleidingstraject. De regionale GGZ instelling moet wat ons betreft daarbij een hoofdrol vervullen. Er mag geen enkele dakloze, tegen zijn zin in, op straat wonen of in een grootschalige opvang worden `weggestopt`. Goed bedoelde initiatieven in de vorm van grootschalige opvang van Daklozen zoals een `Domushuis` zijn, als uiterste noodoplossing, noodzakelijk. De verblijftijd in een opvanghuis moet tot het uiterste beperkt blijven.

Bij locatiekeuze van grootschalige opvang moet rekening gehouden worden met de belangen van omwonenden en daklozen. Open communicatie, in een vroeg stadium, met buurtbewoners is daarbij het toverwoord. De SP fractie heeft zich in de discussie rond de komst van grootschalige daklozen opvang “assertief” opgesteld. Onze insteek in de discussie rond dakloosheid heeft aangetoond dat ingewikkelde problemen, geen simpele oplossingen kennen.

Marja Lukkassen, harry Bosman en Robert Ooms tijdens eerste gemeenteraadbijeenkomst.
Marja Lukkassen, harry Bosman en Robert Ooms tijdens eerste gemeenteraadbijeenkomst.

Integriteit

Tebecai-affaire

In de Tebecai-affaire is pijnlijk duidelijk geworden dat sommige gemeenteraadsleden het niet zo nauw nemen met de vastgestelde normen en waarden. Zo is ex-Wethouder Koos Kuiper afgetreden na een lang slepende integriteitkwestie. Macht en geld maakt meer kapot dan je lief is. De SP fractie heeft zich met succes ingezet tegen de terugkeer van Koos in de Doetinchemse politiek.

 

Afdrachtregeling SP

De SP raadsleden hebben, als het gaat om integriteit, recht van spreken. Zij hebben voor de verkiezingen vast gelegd dat ze hun vergoeding als gemeenteraadslid volledig zullen afstaan de SP en genoegen nemen met een onkostenvergoeding. Naast de gemeenteraadsleden zijn er veel andere SP-ers als vrijwilligers actief binnen onze partij. Door inkomsten van de afdrachtregeling kan de SP ook hun onkosten vergoeden.

Harry Bosman voert actie voor meer integriteit.
Harry Bosman voert actie voor meer integriteit.

De SP fractie roept alle andere politieke partijen werk te maken van een socialer Doetinchem. Onze SP gemeenteraadsleden Marja Lukassen, Harry Bosman en Robert Ooms zullen zich ook dit politieke jaar blijven inzetten voor die Doetinchemmers die net een beetje minder mogelijkheden hebben.

 

U bent hier