h

Thema-avond A15 een succes.

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

22 september 2011

Thema-avond A15 een succes.

Alex MinkAlex Mink en Björn Zock waren te gast tijdens de gezamenlijke leden-bijeenkomst voorafgaande aan de SP regioconferentie van 8 oktober. De SP afdelingen van de Oude IJsselsteek en Doetinchem kozen voor een actueel regionaal thema: de “doortrekking van de A15”. De SP Gelderland heeft in zijn verkiezingsprogramma al aangegeven tegen de doortrekking van de A15 tussen Ressen en Zevenaar te zijn.

Provinciale-Statenlid Alex Mink
Provinciale Statenlid Alex Mink

De thema-avond werd geopend door Alex Mink. Alex is de verkeersspecialist van de SP in Gelderland. Alex maakte, onderbouwd met cijfers, duidelijk dat de aanleg van een snelweg tussen Zevenaar en Ressen voor Gelderland niet goed uitpakt. Alex toonde aan dat de alternatieve variant “Regiocombinatie 1+” de meest doordachte keuze is. Waar het gaat om de mobiliteit in Gelderland is Alex een wandelende encyclopedie. Alex wist op een vlotte manier de toehoorders een uur lang te boeien.

Na Alex was het de beurt aan Björn Zock. Het SP bestuurslid uit Zevenaar had een grote informatieve banner meegebracht. De SP in Zevenaar heeft zich verdiept in de “voors en tegens” van een doortrekking van de A15. Björn maakte duidelijk dat het doortrekken van de A15 een ramp wordt voor Zevenaar en Duiven. De afdeling Zevenaar zal zich maximaal blijven inzetten voor de leefbaarheid in de Liemers.

Bjorn Zock geeft uitleg aan de SP-leden
Bjorn geeft uitleg aan de SP-leden

De doortrekking van de A15 gaat ongeveer 70 miljoen per kilometer kosten. Het Rijk betaalt vrijwel niets mee aan deze weg. De Provincie en de gebruiker gaan opdraaien voor een weg die door het Rijk zou moeten worden betaald. De regelmatige gebruiker van de weg is de pineut. Hun verkiezingsbeloften ten spijt zijn de VVD en PVV bereid een nieuwe belastingvorm in te gaan voeren om deze weg te kunnen financieren. De SP noemt het de Bieze-Belasting (naar Conny Bieze, gedeputeerde namens de VVD). De VVD en PVV lijken de rol als automobilistenpester te willen gaan spelen! De forens die dagelijks gebruik gaat maken van de nieuwe weg moet dadelijk elke maand 60 euro Tol-Tax betalen. Daarvoor krijgt de automobilist de mogelijkheid iets sneller van de ene file in de andere terecht te komen.

Er liggen op dit moment 3 varianten op tafel voor het doortrekken van de A15. Daarnaast zijn 2 alternatieven beschreven in de MER van de provincie Gelderland. De SP ziet in de 3 eerste varianten veel te kostbare schijnoplossingen voor de fileproblemen in de regio Achterhoek-Arnhem-Nijmegen-Veluwe.

Conny Bieze heeft nieuwe belastingvorm geïntroduceerd
Onze VVD gedeputeerde Conny Bieze heeft een nieuwe belastingvorm geïntroduceerd.

De SP kiest voor de veel goedkopere regiocombinatie 1 met hier en daar een aanpassing. De SP kiest dus voor verbetering van de huidige snelwegen i.p.v. een nieuwe weg aanleggen. Daar waar nodig kan een verbreding met 1 tot 2 rijstroken de doorstroming verbeteren. Er moet meer aandacht komen voor het onderliggende provinciale wegennet. Met het bespaarde geld pakken wij liever de spoorverbinding tussen Winterswijk en Arnhem aan. Elke 100 automobilisten die in de spits i.p.v. van hun auto de trein nemen, levert 1 km minder file op! Op dit moment is de Achterhoekse trein i.v.m. de zwakke prestaties geen echte optie voor de automobilist die naar de regio Arnhem-Nijmegen moet.

Een groot gedeelte van de nieuwe A15 gebruikers zullen vrachtwagens zijn. Het is voor ons onverkoopbaar dat na de miljardeninvesteringen in de “Betuwelijn” we 1 miljard gaan stoppen in een parallelweg terwijl de Spoorverbinding bijna nooit wordt gebruikt. Naast het Spoor heeft Nederland in dezelfde regio de optie om gebruik te maken van het water. Zowel Nijmegen als Arnhem liggen aan grote rivieren. Wij kiezen liever voor een optimaal gebruik van onze waterwegen.

Thema-avond werd goed bezocht door onze leden
Thema-avond werd goed bezocht door onze leden.

Na afsluiting van de thema-avond was er nog kort tijd voor de ledenvergadering. Er werd kort aandacht gevraagd voor de acties die op dit moment lopen. In bijzonder werd gesproken over onze actie Keten van Solidariteit. Solidariteit met de mensen in de Sociale Werkplaats, met een bijstandsuitkering of PGB en de Wajongers. De komende verkiezingen van onze regiovertegenwoordigers werd besproken. Afsluitend hebben we alle leden met een opdracht naar huis gestuurd. - Op 5 maart 2014 zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen - Hoe kunnen we ons de komende jaren optimaal voorbereiden op een nieuwe periode in de gemeenteraad! Iedereen kent ons SP motto: Zonder Actie Geen Fractie.

U bent hier