h

Marja Lukassen reageert op artikel Integriteit Gelderlander.

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

13 november 2011

Marja Lukassen reageert op artikel Integriteit Gelderlander.

In de Gelderlander van 9 november staat een artikel over de heer Rein Annema. Hij is van plan het Bureau Integriteitzorg De Achterhoek op te richten. De SP in Doetinchem neemt een voortrekkersrol waar het gaat over de Integriteit in de gemeente Doetinchem. Marja Lukassen heeft in het verleden namens de SP kritische vragen gesteld in de gemeenteraad van Doetinchem. Marja heeft haar mening gegeven in de Column @redactie van de Gelderlander van 12 november 2011.

Integer
In de Gelderlander van 9 november wordt gemeld dat de heer Rein Annema het Bureau Integriteitzorg De Achterhoek gaat oprichten. 

Mijn eerste bezwaar is dat meneer zijn vrouw in de Raad van Toezicht (Raad van Advies) heeft benoemd. Niet handig. Uitgerekend ‘integriteit’ tot je core business maken en dan nota ben je eigen vrouw een prominente rol geven.

Wat als hij als directeur niet naar behoren functioneert? Moet hij dan op het matje komen bij zijn vrouw?

Het volgende bezwaar is zijn citaat: ‘Als ambtenaren duidelijk maken dat ze integer werken, heeft dat zijn weerslag op bestuurders en raadsleden’. Een fout uitgangspunt, immers, men mag er toch vanuit gaan dat ambtenaren inte-ger werken. En als dat niet zo mocht zijn dan is er een gemeenteraad en college om dat aan de kaak te stellen. Is het omdat meneer 32 jaar als ambtenaar heeft gewerkt en in de keuken heeft kunnen kijken dat hij er vanuit lijkt te gaan dat men niet integer is?

Na 5 jaar verwacht hij klaar te zijn met zijn werk, dan is de cultuuromslag wel gerealiseerd. Dan heft hij zijn bureau op. Zijn missie is dan geslaagd of is de buit dan binnen? Wat is trouwens zijn gage? Of werkt hij pro deo en is dat zijn ideaal: een integere overheid? Of is hij de zoveelste ambtenaar die het gemeentelijk dienstverband de rug toekeert en zich als extern adviesbureau bij dezelfde gemeente laat inhuren tegen riante uurtarieven?

Hoe nobel de bedoelingen ook zijn, wat mij betreft: valse start.

Marja Lukassen
Marja Lukassen
SP-raadslid gemeente Doetinchem

 

U bent hier