h

Bezuinigingen: SP wil dat Doetinchem een sociale gemeente blijft.

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

24 februari 2012

Bezuinigingen: SP wil dat Doetinchem een sociale gemeente blijft.

Op 23 februari jl. stond het onderwerp "financiering van armoedeonderzoek" op de agenda van de gemeenteraad. Voor de SP een belangrijk onderwerp. Wij willen dat Doetinchem ondanks alle bezui-nigingen die er aankomen een sociale gemeente blijft. Voor ons is dit onderzoek belangrijk omdat het duidelijk maakt hoe het gemeentelijke armoedebeleid de landelijke bezuinigingen kan verzachten. Met andere woorden kunnen instrumenten zoals een meedoen-regeling mensen echt helpen om mee te blijven doen in onze maatschappij. Daarom hebben wij met de financiering van dit agendapunt ingestemd.

Harry Bosman sprak in de gemeenteraad:

Voorzitter,

Enige tijd geleden vertelde Premier Rutte dat armoede in Nederland niet bestaat, deze groep mensen moet rondkomen van een laag inkomen. Hiermee bewijst hij maar weer eens dat hij deze problematiek niet serieus neemt. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen in ons land eind 2012 meer dan 1,1 miljoen mensen onder de armoedegrens leven. Maar voor Premier Rutte is armoede vooral iets wat zich afspeelt in verre landen, ontwikkelingslanden, waar mensen dood gaan van de honger. Deze cynische opvatting van armoede wordt niet gedeeld door de onderzoekers van het SCP en CBS. Zij hanteren een definitie van armoede die rekening houdt met de maatschappij waarin mensen leven: de armoedegrens in Nederland is het minimum dat nodig is om in ons land in de basisbehoeften te kunnen voorzien, zoals kleding en huisvesting, zorg en onderwijs. Kinderen die nooit op vakantie gaan, geen computer hebben en niet naar een sportclub gaan, raken sociaal geïsoleerd. Als je naar de voedselbank moet gaan, de kinderen zonder ontbijt naar school moeten en er geen geld is voor een dagelijkse warme maaltijd dan ben je in Nederland toch echt arm.

In dit licht gezien is een onderzoek naar het armoedebeleid in Doetinchem volgens de SP een goede zaak. Uit dit onderzoek kan blijken wat de gevolgen zijn van allerlei maatregelen die dit kabinet heeft ingevoerd en waar we als gemeente niet aan kunnen ontsnappen. En vooral kan blijken wat de gevolgen zijn van stapeling, dus wanneer een persoon of gezin te maken krijgt met meerdere maatregelen tegelijkertijd. En wat is de impact van de instrumenten die je als gemeente wel in kunt zetten zoals de meedoenregeling. Wij vinden het belangrijk om met de uitkomsten van dit onderzoek het toekomstige armoedebeleid aan te passen en zo op een sociale manier het armoedebeleid vorm te kunnen geven.

De steekproef. Uit de 1500 inwoners van Doetinchem die moeten rondkomen van een inkomen van maximaal 110% van het sociaal minimum wordt een steekproef getrokken van 300 personen. In het raadsstuk worden 17 categorieën van mensen op het sociaal minimum genoemd. Wil een steekproef representatief zijn dan moeten alle categorieën in de juiste verhouding in de steekproef vertegenwoordigd zijn.
Welke methode wordt toegepast waardoor de represen-tativiteit is gewaarborgd?
Ook willen wij graag de vragenlijst die aan de 300 geselecteerden wordt voorgelegd, tevoren ter inzage krijgen.

Er wordt naar gestreefd om 17 portretten, één uit elke categorie, in het portrettenboek op te nemen. Wij denken dat tevoren elke categorie meer dan 1 persoon dan wel gezin, wij denken aan 3, moet bevatten om vervolgens daaruit een aselecte keuze te maken. Wij denken dat hiermee de kans op vertekening van de resultaten kleiner zal zijn.

Het portrettenboek. Voor ons is het verhaal van de betrokkenen voldoende. Zij hoeven niet met naam en toenaam en foto in de publiciteit. Wij vragen van de wethouder de toezegging om de geënquêteerden te anonimiseren. Als SP snappen wij heel goed dat je de kille cijfers en statistieken een gezicht wilt geven. Wat dat betreft heeft de PvdA goed naar hun grote broer gekeken.
De financiële vergoeding vinden wij een lastige. Maar wij denken dat het reëel is, dat als iemand met zo’n onderzoek meewerkt en een jaar lang gevolgd wordt en met de billen bloot moet, er wel een vergoeding tegen-over mag staan. Maar je moet je ook afvragen of diezelfde mensen hadden meegewerkt als er geen vergoeding tegenover had gestaan.

De financiering. De SP zou graag zien dat de financiering van dit onder-zoek niet uit de bijzondere bijstand wordt betaald maar uit een ander potje. De aankomende tijd zouden wij dit geld wel eens hard nodig kunnen hebben voor de bijzonder bijstand. Daarom vragen wij de wethouder hier ook om de toezegging om financiering van dit onderzoek anders in te vullen. Anders zal de SP hiervoor een motie indienen.

U bent hier