h

NUON miljoenen verdampen door desastreuze grondpolitiek en aanleg 3 km asfalt

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

10 september 2012

NUON miljoenen verdampen door desastreuze grondpolitiek en aanleg 3 km asfalt

De SP Doetinchem zit ruim 2 jaar in de gemeenteraad van Doetinchem. We hebben onze plek in de Doetinchemse Politiek stukje bij beetje veroverd. De SP in Doetinchem zet zich in voor meer menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Binnen de fractie hebben zich tijdens de zomervakantie een aantal veranderingen voorgedaan.

Vanaf 15 augustus is Robert Ooms de nieuwe fractievoorzitter. Harry Bosman heeft een andere functie op zijn werk aanvaard en moet weer studeren. Daarnaast is hij kandidaat afdelingsvoorzitter. Hij lost de na 4 jaar de huidige afdelingsvoorzitter Peter de Vos (Provinciaal Statenlid in Gelderland) af. Met Harry Bosman als (kandidaat)voorzitter is, wat het bestuur betreft, de continuïteit binnen de afdeling gewaarborgd. Al met al heeft Harry dus minder tijd om de extra taken van het fractievoorzitterschap op een goede manier te doen. Suzan ter Heijne heeft de taak als fractievolger op zich genomen.

Harry Bosman tijdens actie "Armoede werkt niet!"

In de gemeenteraad hebben wij onze stem luid en duidelijk laten horen. Vooral de desastreuze grondpolitiek van de afgelopen jaren heeft de gemeenschap miljoenen euro’s gekost. Het NUON- geld is verdampt. In de gemeenteraad hebben wij ons zeer kritisch uitgelaten over dit debacle. Het college van PvdA, VVD en CDA heeft al meerdere keren aan de gemeenteraad extra krediet gevraagd om de verliezen op te vangen. Wij van mening dat er nog meer tegenvallers gaan komen.

Overal liggen bouwterreinen te wachten op nieuwe bestemming

De spottend bedoelde SP-motie om dan maar een blanco cheque af te geven om die klappen op te vangen, is verworpen. De raad en het college deden daar wel lacherig over maar de boodschap kwam toch wel aan. Ook hebben wij keihard gevochten tegen de Oostelijke Randweg (ORW). Wij hebben altijd gezegd dat in deze tijd van bezuinigingen het onverantwoord is om minimaal €27.000.000.- voor drie kilometer asfalt uit te geven. Daarnaast en wat natuurlijk ook heel belangrijk is dat dit unieke natuurgebied onherstelbaar beschadigd wordt. Helaas bleken wij roepende in de woestijn.

Robert Ooms in actie tegen miljoenen verslindende ORW

Wat nu erg actueel is is het onderzoek naar de fusie tussen de gemeente Doetinchem en de gemeente Oude IJsselstreek. Wij zijn van mening dat dit wel een meerwaarde voor de inwoners van beide gemeenten moet hebben. Ook moeten zij zich kunnen uitspreken over zo’n fusie. Wat ons betreft wordt er een referendum georganiseerd. Op welke manier, gekoppeld aan de gemeenteraadsverkiezingen, of op een andere wijze dat zijn wij nog aan het uitzoeken.

Otwin van Dijk (verantwoordelijk voor de gemeentelijke WMO gelden) onder vuur tijdens acties rond sluiting "Radar"

De decentralisatie van de jeugdzorg komt er ook aan. Jeugdzorg wordt van de provincie naar de gemeente overgeheveld. Op zich een goede zaak, mits daar ook voldoende geld tegenover staat. Daar wringt juist nu de schoen. De gemeente moet veel kosten maken om dit nieuwe beleid in te voeren voor te weinig geld. Dus dit is ook een platte bezuiniging.

Wij zullen als SP fractie er alles aan doen om deze decentralisatie zo sociaal mogelijk te laten verlopen. Voor de andere sociale regelingen is het afwachten. Wat kiest Nederland! Maar de verwachting is dat ook hier nog klappen gaan vallen. Al met al staat er weer veel op de agenda. Eigenlijk is aan het begin van dit politieke jaar voor ons de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 nu al begonnen. Binnen de afdeling is het bestuur al bezig met deze verkiezingen. Op 17 september is er een ledenvergadering. Kijk op de website voor meer informatie. Robert, Harry en Suzan nodigen alle SP leden van harte uit om een fractie- en/of een raadsvergadering bij te wonen.

U bent hier