h

Pr8werk? Geen werk!

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

13 juni 2013

Pr8werk? Geen werk!

De organisatie Pr8werk wil dat meer zorgprofessionals als zzp’er gaan werken zodat zorgaanbieders een schil krijgen van flexibel inzetbare hulpkrachten. Op 18 juni as. houden ze daarover een bijeenkomst. De Gelderlander kopt: De Achterhoek blijft achter met het aantal zzp’ers in de zorgsector (10 juni 2013, pg. 10) Dit vinden wij als SP daar van:

Een eigen bedrijf, velen dromen er van en sommigen maken die droom ook waar. Anderen krijgen er nachtmerries van: als je baan wordt opgezegd omdat het goedkoper moet en jij je dan maar als zzp’er tegen een hongerloon moet laten inhuren. Het voordeel voor gemeenten en bemiddelingsbureaus is duidelijk: het wordt goedkoper. Maar de keerzijde is dat het voor degene die de zorg moet leveren, de werkers, en hun cliënten allemaal een stuk lastiger wordt.

Ga er maar aan staan: inschrijven bij de kamer van koophandel, btw nummer aanvragen, zorgen voor opdrachtgevers – meer dan één, want anders ben je volgens de belastingdienst geen ondernemer –, belastingen en verzekeringen regelen. En ga je ook nog eens minder verdienen en meer betalen. Wie het allemaal niet meer zelf kan overzien moet daar een administratiekantoor voor inhuren. En die doet z’n werk ook niet gratis.
En voor de cliënt? Die wordt opdrachtgever. Alsof dat gemakkelijk is. De les van het Pgb is nu juist dat het opdrachtgever zijn dermate ingewikkeld is dat allerhande meer of minder louche bureaus in dat gat springen.

In de eerste drie maanden van dit jaar is het hoogste aantal faillissementen ooit gemeld. En al zijn ze nog niet failliet, veel zzp’ers hebben zware financiële problemen. Zij worden extra zwaar getroffen vanwege de hechte verwevenheid met hun privé financiën. Dat is de achterkant van de glanzend gepoetste medaille van Pr8werk. Wie de moeite neemt om op te zoeken wie dat prachtwerk dan wel is: de Achterhoekse gemeentes in samenwerking met de Kamer van Koophandel.

Thuiszorg actie SP Oude IJsselstreek

Ons SP standpunt: de zorg is geen markt. De zorgbehoevenden hebben recht op goede hulpverlening en de mensen die de hulp geven moeten daarvoor – in loondienst - een normaal salaris krijgen.

U bent hier