h

Zorgland? Niemandsland!

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

11 juni 2013

Zorgland? Niemandsland!

Tussen het kastje en de muur ligt Niemandsland. Hier wonen vreemde wezens. Mensen zijn het en hun taal lijkt op de onze. De woorden die ze spreken beroeren onze oren maar de betekenis ervan ontgaat ons. De wezens horen bij verschillende stammen met soms vreemde namen – CIZ, AWBZ – en soms met een vreemd bekende: Zorgkantoor. Vreemd, want een Zorgkantoor zorgt niet; een zorgkantoor verplaatst zorg – zoals ZIN en PGB – zodat iemand die in Niemandsland verdwaalt soms ineens geen zorg meer krijgt. Of pas weer na lang soebatten.

De stammen in Niemandsland gebruiken de Niemandslandse taal allemaal op hun eigen manier. Wie goed luistert hoort ze over een en hetzelfde ding allemaal wat anders zeggen. Misschien is dat de reden dat de stammen onderling voortdurend strijd
lijken te voeren. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat wij ze niet begrijpen, dat wat wij voor strijd aanzien onderdeel is van een voor ons onbegrijpelijk ritueel. Want waar je ze veel over hoort praten is: de markt.

In Niemandsland huizen vele stammen die allemaal vechten voor hun eigen plekje. Dat moet van ‘de markt’. En soms hoor je ze roepen dat er nieuwe stammen moeten komen, maar dan kleine; ZZP’ers noemen ze die. Zodat de groten de kleinen kunnen offeren als onderdeel van de vreemde rituelen van ‘de markt’. Waar dit alles toe dient wordt uitgelegd door de profeten van de vrije markt. Maar voor wie niet in Niemandsland woont is het woord van de profeten even onverklaarbaar als vroeger ooit de profetieën van de Sibille (in het door ‘de markt’ verscheurde Griekenland), of zoals nu de Maya kalender.

Wie denkt dat het bovenstaande een sprookje is, vergist zich. Velen die hulp zoeken voor hun zorgbehoevende partner, of ouders, of kinderen, zullen dit herkennen. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en je bent al blij als iemand je in begrijpelijke termen uitlegt wat er aan de hand is – je de weg wijst in Niemandsland. En als die ook nog voor jou wil soebatten als er weer wat misgegaan is.

Daarom: de zorg is geen markt. Als er al bezuinigd moet worden, doe dat dan door de ondoordringbare bossen van Niemandsland te kappen.

Organisatie Secretaris Jaco te Hennepe

U bent hier