h

De Pietitie en de haatdragers

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

20 november 2013

De Pietitie en de haatdragers

Ik had mezelf voorgenomen om helemaal niets te zeggen over Zwarte Piet.En wees niet bang, dat ga ik ook nu niet doen. Maar waar ik wel iets over ga zeggen is de enorme berg aan diepdonkere onderbuik gevoelens die vooral via de sociale media geuit worden. Waar de oorspronkelijke gedachte van degenen die Zwarte Piet graag voor de kinderen wilde houden nog een positieve achtergrond had, overheersten al snel de facebook posts en Tweets vol met haatdragende en racistische vuilspuiterij.

Het meest schokkend vind ik eigenlijk nog wel dat deze gedachten blijkbaar zo breed leven en dat steeds minder mensen zich bezwaard voelen om haatdragende en ronduit racistische uitspraken te doen.

Ook in mijn timeline kwamen dit soort reacties voorbij. Van vrienden die bewust of onbewust posts van anderen ‘geliked’ hadden waar dan weer van die vreselijke reacties aan vast hingen, of zelf dat soort posts of Tweets plaatsen.

Gelukkig zijn er ook mensen die hier nadrukkelijk stelling tegen nemen. Dat heb ik tot nog toe onvoldoende gedaan. Negeren werkt blijkbaar niet en de ‘unlike’ knop is nog steeds niet beschikbaar. We moeten met meer mensen duidelijk stelling nemen tegen dit soort uitingen en er vervolgens ook naar handelen. Doen we dat niet, dan wordt het van kwaad tot erger, zoals nu bijvoorbeeld ook al in Griekenland gebeurd.

Laten we rechts-extreme gedachten en partijen geen kans geven. Geef haat en racisme geen kans. Niemand is meer of minder dan een ander. Iemand die zich niet aan de wet houdt diskwalificeert zichzelf, maar dat geeft niemand het recht om hele groepen te discrimineren.
 

 

U bent hier