h

SP gaat buurten in Doetinchem noord

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

23 november 2013

SP gaat buurten in Doetinchem noord

Op zaterdag 23 november 2013 zijn een aantal SP leden de buurt in gegaan in een gedeelte van Doetinchem Noord. In de omgeving van de Leerinkstraat hebben we de bewoners gevraagd naar hoe zij aankijken tegen hun huisvesting en hun buurt.

De meeste bewoners zijn tevreden over hun leefomgeving; er is veel groen en dat wordt als erg positief ervaren. Wel vind men het vervelend dat er best veel klein zwerfvuil ligt dat, naar men zegt, door scholieren achter gelaten wordt. Ook werken de nieuwe afvalcontainers in de grond regelmatig niet.

Veel bewoners van de flats aan de Leerinkstraat ervaren hun leefomgeving als onveilig. Dit heeft meetal te maken met overlast van enkele buurtbewoners die zich asociaal gedragen en veel lawaai veroorzaken, regelmatig tot diep in de nacht. Meldingen bij Sité worden wel opgepakt, maar het duurt vaak lang voor er daadwerkelijk actie ondernomen wordt. Ook wordt soms doorverwezen naar politie, maar die zijn vaak ook niet in staat om op ‘heterdaad’ te constateren dat er ongeoorloofde dingen gebeuren. Tot enkele jaren geleden waren deze problemen er veel minder omdat de meeste flats een Senioren label hadden.

De flats zelf zijn slecht geïsoleerd. Veel bewoners klagen over kou, tocht en vocht. Daarnaast voelt men zich niet prettig bij de in de woningen aanwezige geisers, die een potentieel koolmonoxide gevaar vormen.

Het leven in de flats is voor veel mensen dan ook geen pretje. Suzan ter Heijne: “er wonen echt schrijnende gevallen. Mensen die vrijwel geen contact met hun buren hebben en die ook van anderen geen bezoek krijgen. De bewoners geven aan dat ze vrijwel nooit iemand zien van instanties die hen zou kunnen helpen. De aanpak van IJsselkring om deur aan deur te gaan zou hier waarschijnlijk veel verborgen leed boven tafel krijgen. Daar kan dan concreet aan gewerkt worden. Dit is ook op andere plaatsen gedaan met goede resultaten.”

Een ander probleem is het parkeren. Hoe dichter je bij het ziekenhuis komt hoe meer men hierover klaagt. De indruk van de bewoners is dat vooral ziekenhuis personeel hun auto in de wijk zet om op deze manier kosten te besparen.

De troosteloze blik van de lege winkelpanden aan de Surinamestraat wordt door de meeste bewoners erg jammer gevonden. De winkelvoorzieningen op zich worden door maar weinig bewoners gemist.

Bij de bewoners die noodgedwongen gebruik moeten maken van zorg was er ongerustheid over waar het naar toe moet met de kabinetsplannen. Een bewoonster tegen Hans Boerwinkel: “ik had zorg nodig vanwege een heupoperatie en toen ik daarom vroeg werd verteld dat mijn zoon mij toch kan verzorgen. Die moest mij dan gaan wassen en zo, terwijl hij ook nog gewoon naar zijn werk moet. Ik begrijp niet waarom het zo moeilijk gemaakt wordt om zorg te krijgen. Als ik geen zorg nodig heb zal ik dat echt niet vragen. Ik wil toch geen anderen aan mijn lijf als dat niet hoeft!”.

U bent hier