h

woensdag 19 juni 2013 Peter de Vos op werkbezoek bij Wedeo

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

19 juni 2013

woensdag 19 juni 2013 Peter de Vos op werkbezoek bij Wedeo

SP Statenlid Peter de Vos was op vrijdag 14 juni 2013 met SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut op bezoek bij de Wedeo (de Sociale Werkvoorziening van de gemeenten Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek). Tijdens het bezoek hebben ze uitgebreid gesproken met de werknemers van Wedeo. Op dit moment weet de Wedeo ’sociaal’ en ‘werk’ voor mensen met een arbeidsbeperking goed te combineren. De vraag is, hoe lang nog?

Wedeo laat zien dat detacheren van werknemers met een beperking goed mogelijk is. Met de juiste begeleiding en rekening houdend met of werknemers dat echt wel kunnen. Daar staat tegenover dat iedereen zich bewust is van de onzekere situatie waarin de SW bedrijven zich op dit moment bevinden. Peter de Vos: “Gemeenten krijgen als de nieuwe participatiewet van staatssecretaris Klijnsma doorgaat steeds meer verantwoordelijkheid voor de sociale werkvoorziening maar dat gaat gepaard met een grote miljoenen bezuiniging. Daar maken wij ons als SP grote zorgen over.”


Sadet in gesprek met de directie van Wedeo

SP Kamerlid Sadet Karabulut daarover: “Gemeenten worden door de PvdA staatssecretaris opgezadeld met een onmogelijke opdracht. Verantwoordelijk voor alle arbeidsgehandicapten maar wel met een fikse korting op de begeleidingsbudgetten de taak om 70.000 werkplekken in de sociale werkvoorziening te schrappen. Dat kan niet goed gaan. Ik zie nu al dat steeds meer mensen moeten werken met behoud van uitkering. Mensen worden langdurig gedwongen om ver onder het minimumloon te werken en zonder uitzicht op een vaste baan. Dit leidt tot verdringing van vaste banen met een normaal salaris. Je ziet bij Wedeo juist dat maatwerk en begeleiding ongelooflijk belangrijk is.”

Peter de Vos draait een dag mee bij Wedeo

Peter de Vos: “De SP heeft al jaren een prima contact met Wedeo. Ik heb 2 jaar geleden een halve dag meegewerkt. Dat was een geweldige ervaring. De mensen op de sociale werkplaats zijn enorm gemotiveerd en doen hun uiterste best. Ze hebben recht op een volwaardige baan. Dat mogen we ze, onder druk van bezuinigingen, niet afpakken.”

U bent hier