h

Seniorendebat: Mooie woorden verbergen pijnlijke boodschap

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

21 februari 2014

Seniorendebat: Mooie woorden verbergen pijnlijke boodschap

SP lijsttrekker Hans Boerwinkel was donderdag middag aanwezig bij het lijsttrekkersdebat dat werd georganiseerd door het Centraal Senioren Overleg - Doetinchem. De huidige wethouders kwamen veelvuldig aan het woord. Ze maskeerden in een symfonie van mooie woorden de pijnlijke boodschap aan de ouderen. U zult samen met uw buren, kinderen en vrienden zelf een oplossing moeten vinden voor uw problemen in de zorg thuis en het vervoer. De overheid voelt zich daar steeds minder verantwoordelijk voor.  Deze "ieder voor zich" mentaliteit is in tegenspraak met onze SP kernvisie: gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid en solidariteit. Wij willen de lasten eerlijker verdelen. Wij willen investeren in mensen en niet in stenen.

Hans Boerwinkel (lijsttrekker) over het seniorenbeleid:

Het kabinet Rutte-Samsom snijdt fors in o.a. de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. De SP kiest voor goede zorg voor degenen die dat nodig hebben, of dat nou jeugdzorg, zorg voor kwetsbare groepen, zorg voor ouderen, persoonlijke verzorging of zorg voor mensen met een arbeidshandicap betreft. Als het budget vanuit het rijk niet toereikend is zal de gemeente dit aan moeten vullen. De SP wil dat de kosten voor de zorg in het algemeen naar draagkracht geschiedt. De voorkeur is om dat via landelijke wetgeving te regelen.

Vaak ligt de nadruk op wat ouderen niet meer kunnen. Maar er mag niet worden vergeten dat ouderen steeds langer vitaal zijn, actief blijven en veel kunnen betekenen voor hun omgeving. Het is belangrijk om de vitaliteit van ouderen zoveel mogelijk te stimuleren. Wij willen daarom ouderen helpen en ondersteunen bij hun dagelijks bestaan en bij het vrijwilligerswerk dat ze doen. De SP wil zorgen voor genoeg ontmoetingsplekken en ouderenverenigingen en ‐organisaties ondersteunen. De oprichting van een ouderenraad zou een stap in de goede richting naar meer emancipatie van die mensen die een jaartje ouder zijn.

Door vergrijzing is er een toenemende vraag naar woningen voor ouderen waar ook op termijn wonen en zorg gecombineerd kunnen worden. De gemeente neemt een voortrekkersrol om wonen, zorg en welzijn in de wijk te sturen. Ouderen uit de wijk krijgen voorrang bij verhuizing naar een seniorenwoning in hun eigen wijk. Ouderen die al heel lang in hun huis wonen, wonen goedkoper dan de mensen die hetzelfde huis nieuw betrekken. Om de doorstroming te bevorderen mogen de ouderen het huurvoordeel meenemen naar een aangepaste woonplek.

Wat ons betreft vindt er geen uitholling plaats van het pakket aan individuele woningaanpassingen, rolstoelen, aangepaste auto's en andere vervoers- en sportvoorzieningen. Hierbij gaan we uit van redelijke grenzen en waar mogelijk inkomensafhankelijk. Er moet jaarlijks een persoonlijke evaluatie plaatsvinden of hulpmiddelen nog worden gebruikt en voldoen aan de actuele medische noodzakelijkheid. Uitgangspunt is dat mensen de beschikking hebben over de juiste hulpmiddelen passend bij hun specifieke situatie. De SP is voor hergebruik van hulpmiddelen waarbij rekening gehouden wordt met maximale keuzevrijheid van leveranciers, hulpmiddelen en zorgaanbieders.

De SP wil de dagbesteding voor ouderen en dementerenden overeind houden. Dat is ook heel belangrijk voor de mantelzorger, vaak een partner, die daarmee ook wat lucht houdt.
Landelijke trend binnen de WMO is dat de mantelzorg steeds meer professionele zorg op zich moet nemen: Wie mantelzorg ontvangt, krijgt vaak een korting op de professionele zorg. In Doetinchem doen we hier niet aan mee: Wie mantelzorg krijgt, behoudt het recht op professionele zorg. Alleen zo houden we de belangrijke en noodzakelijke mantelzorg in stand. Mantelzorgers hebben recht op goede ondersteuning door professionals. Mantelzorgers zijn nu al vaak overbelast.

De SP vind dat iedereen recht heeft op betaalbaar en bereikbaar openbaar vervoer. Bejaardenhuizen, culturele instellingen en huisartsenposten moeten goed bereikbaar zijn met het Openbaar Vervoer, net als alle wijken en dorpen. Binnen de WMO heeft iedereen in Doetinchem individueel recht op maatwerk m.b.t. de verstrekking van een pasje voor de Regiotaxi waarbij uitgegaan moet worden van nut en noodzaak voor het individu.

U bent hier