h

Problemen pomphouders door begrotingsakkoord

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

20 februari 2014

Problemen pomphouders door begrotingsakkoord

Pomphouders in de grensstreek beleven zware tijden. Door de relatief hoge brandstofprijzen in Nederland hebben veel van deze ondernemers er last van dat Nederlanders uitwijken naar Duitsland om te tanken. Door de recente verhogingen van de accijnzen en de btw hebben de Achterhoekse pomphouders te maken met drastische omzetdalingen. Dit zal tragische gevolgen hebben voor zowel de ondernemers als hun personeel.

De verhoging van de brandstofprijzen zijn het directe gevolg van het begrotingsakkoord van oktober 2013 gesloten door VVD, PvdA, D66, CU en SGP. De SP heeft gewaarschuwd voor de economische gevolgen van de bezuinigingen. De SP hield een steekproef  onder pomphouders in de grensstreek en constateerde de volgende onzetverschillen tussen 2012 en 2014: In de afgelopen 2 jaar is de pomphouder aan de grens -46.9% minder LPG gaan verkopen en -40.0 % diesel.

De resultaten van de steekproef en de keuzes van de SP om de omstandigheden voor de pomphouders te verbeteren zijn beschreven in het rapport: "De Grens Bereikt"

Hoe penibel de situatie van de ondernemers in de grensstreek is, werd de SP-voorman al gauw duidelijk. Tijdens een bezoek van SP-leider Emile Roemer in Roermond vertelden de pomphouders hun verhaal. Samen met BOVAG-branchemanager Jan Bessembinders zat Emile bij de Limburgse pomphouders aan tafel om de gevolgen van accijnsverhogingen uit eerste hand te vernemen.

Emile Roemer: "Ik woon zelf in Boxmeer en dus maak ik dit probleem letterlijk om de hoek van dichtbij mee. Niet alleen pomphouders, maar het hele MKB heeft hier last van. Het moet Den Haag zo snel mogelijk duidelijk worden dat dit een megaprobleem is. Vandaar dat het een goede zaak is dat ondernemers met steun van BOVAG nu met goede data over de maand januari komen."

Hans Boerwinkel & Emile Roemer tijdens Achterhoektoer

Premier Mark Rutte geeft aan dat een vroegtijdige evaluatie niet aan de orde is. Ook minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken zegt dat een tegemoetkoming richting pomphouders niet wordt overwogen. Hij wil eerst bekijken welke gevolgen de accijnsverhoging precies heeft, net als staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. De nieuwe bewindsman zegt de omzetgegevens van eerste drie maanden nodig te hebben, voordat hij een besluit neemt over eventuele beleidswijzigingen.

Hans Boerwinkel (Lijsttrekker SP Doetinchem): " Op dit moment staat de Gelderlander er vol van. Koppen als - Slagveld aan de Pomp - Regionale pomphouders in actie - zeggen voldoende. In de Achterhoek komt de SP op voor kleine ondernemers. De pomphouders moeten toezien hoe de rijen voor de tankstations over de grens steeds langer worden terwijl hun voorraad brandstof onverkocht blijft. De VVD, PvdA en D66 politici nemen beslissingen die de Achterhoek keer op keer zwaar treffen. Daar moet een eind aan komen!"

U bent hier