h

Gasthuisfonds niet langer verbonden met Gemeente Doetinchem

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

5 juni 2014

Gasthuisfonds niet langer verbonden met Gemeente Doetinchem

Vanuit het college is er een voorstel gekomen om de statuten te wijzigen van het Gasthuisfonds waarmee de eeuwenlange band tussen fonds en gemeente verbroken zou worden.
Op woensdag 28 mei is de raad gevraagd om in te stemmen met een statutenwijziging van het Gasthuisfonds.
Hiermee wordt het al 590 jaar functionerende toezicht van de lokale overheid op dit fonds opgeheven. 

De SP is voor het in stand houden van dit toezicht om twee redenen:

1. Het gasthuisfonds heeft als doel om op een kleinschalig niveau mensen te helpen die zelf op enig moment onvoldoende geld hebben voor een essentiële aanschaf. Veel mensen die een beroep doen op de bijzondere bijstand worden doorverwezen naar het Gasthuisfonds. Daarom is het van belang dat de gemeenteraad hiervan op de hoogte blijft. De SP is van mening dat dit fonds eigenlijk niet meer nodig zou moeten zijn in een rijk land zoals het onze. De praktijk leert echter anders en we zien armoede juist toe nemen. 
Het Gasthuisfonds heeft sinds 1424 goed gefunctioneerd onder toezicht van de lokale overheid en de SP vindt dat het handhaven van dit toezicht de beste waarborg is om de doelstelling van het Gasthuisfonds te garanderen in de toekomst.

2. Het Gasthuisfonds heeft een bijzondere historische verbintenis met het lokale bestuur. De SP vindt de historische waarde van het fonds in relatie met het lokale bestuur van grote betekenis. Een historische waarde die gekoesterd moet worden.
De SP heeft daarom een amendement geschreven en dit samen met de Partij voor lokaal Maatwerk ingediend.

Helaas werd het amendement naast SP en Partij voor lokaal Maatwerk alleen gesteund door PvdA en Gemeentebelangen, waardoor het verworpen is.

De eeuwenlange band tussen gemeente en fonds is hiermee definitief verbroken.

Meer informatie over het Gasthuisfonds op http://www.gasthuisfonds.nl/

U bent hier