h

Thuiszorgmedewerkers in de kou

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

15 april 2016

Thuiszorgmedewerkers in de kou

Foto: Desiree Egberts

Eén dag voor het verstrijken van de deadline is nog steeds de overname van de thuiszorgmedewerkers van TSN naar nieuwe aanbieders niet goed geregeld. Daarom heeft de SP tijdens de raadsvergadering van 14 april een motie vreemd aan de agenda ingediend om wethouder Telder op te dragen alsnog goed te regelen dat niet alleen de banen behouden blijven, maar ook de arbeidsvoorwaarden en rechtspositie van de medewerkers gerespecteerd wordt.

Foto: Desiree Egberts

In de afgelopen maanden is de wethouder op diverse momenten formeel en informeel gevraagd om te regelen dat de zorg voor cliënten niet in gevaar zou komen en dat werk en arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers van TSN gegarandeerd zou zijn. De wethouder heeft dit verschillende keren toegezegd. Bijvoorbeeld toen de thuiszorgmedewerkers hier op het stadhuis waren met een overeenkomst op 9 februari. Wethouder Telder heeft toen voor optie A gekozen, met een voorbehoud op St. Thuishulp van Buurtzorg. Natuurlijk is het mooi dat de banen behouden blijven en de koppeltjes in stand, maar de afspraak was ook de arbeidsvoorwaarden te respecteren.

Foto: Desiree Egberts

Helaas is dat in lang niet alle gevallen goed gegaan. De medewerkers gaan er tot wel 20% op achteruit. Als je nog geen 13 euro per uur verdient en je gaat terug naar iets meer dan 10 euro per uur is dat een enorme achteruitgang in inkomen. Wat zou wethouder Telder ervan vinden als zijn salaris met 20% verlaagd werd?

Deze wethouder heeft bij diverse gelegenheden mooie woorden gesproken en de suggestie gewekt dat het wel goed zou komen met de arbeidsvoorwaarden. Ook in de raadszaal heeft hij toegezegd de arbeids-voorwaarden te respecteren. Nu blijkt wat de woorden van deze wethouder waard zijn: erg weinig. Daarom heeft de SP samen met de PvdA een motie van afkeuring ingediend. Deze gele kaart aan de wethouder werd door 12 van 31 raadsleden gesteund. Daarmee is de motie niet aangenomen, maar heeft de wethouder wel een stevige waarschuwing gehad.

Voor een groep thuiszorgmedewerkers is de strijd dus nog niet ten einde. De FNV heeft aangegeven mogelijk een rechtszaak te starten om te zorgen dat zowel de nieuwe aanbieders als de gemeente zich aan de wet en de CAO houden. De SP zal de medewerkers waar mogelijk blijven ondersteunen!

 

 

U bent hier