h

Bewoners Caenstraat presenteren Zwartboek over afvalproblemen

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

8 mei 2024

Bewoners Caenstraat presenteren Zwartboek over afvalproblemen

Foto: SP

Woensdagmiddag 8 mei werd een zwartboek gepresenteerd door het actiecomité STOP afvaloverlast Caenstraat. Zij zijn het zat dat er niet naar hen geluisterd wordt. De Gemeente, Sité en Buha waren uitgenodigd maar schitterden door afwezigheid. Ze bleken allemaal te druk om het zwartboek van Jeroen Peters, woordvoerder van de bewoners, in ontvangst te nemen. Dit weerhield het actiecomité er echter niet van om, met begeleiding van onze Doetinchemse SP'er Erik van der Woude, de al geplande bijeenkomst toch door te laten gaan.

Het zwartboek werd daarom aangeboden aan Marjolein Faber, raadslid voor de SP, die de aanwezige bewoners toezegde ervoor te zorgen dat het zwartboek bij het college en de raad terecht komt: “Heel goed dat jullie als bewoners opkomen voor elkaar en je omgeving” zei Faber. “Het wordt hoog tijd dat de echte vervuilers aangepakt worden in plaats van dat de inwoners opgezadeld worden met een systeem dat niet werkt”.

De inwoners ‘doen het niet goed’ volgens de gemeente, Buha en Sité. Maar het terugdringen van de hoeveelheid restafval doe je niet door de inwoners op kosten te jagen, maar door de grote vervuilers zoals de verpakkingsindustrie aan te pakken. Omstandigheden maken de mens. Verbeter de omstandigheden, verbeter het systeem en maak het daardoor mogelijk voor mensen om hun afval op de juiste manier aan te bieden. De problemen zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Dat de gemeente constateert dat er minder restafval is door het huidige beleid, komt niet omdat inwoners minder kopen, maar omdat een deel van het restafval ‘verdwijnt’. Dat gaat als afvaltoerisme naar buurgemeenten, naar openbare vuilnisbakken binnen de gemeente en langs de snelweg. Het gaat tussen het plastic-afval, komt in het groenafval of wordt op straat gedumpt. Allemaal niet goed te praten, maar totaal onnodig.

Foto: Per Bakken
Terwijl door besturen in andere steden al lang ontdekt is dat het niet slim is om mensen extra te laten betalen voor restafval (DIFTAR), heeft de gemeente Doetinchem dit tóch doorgevoerd, met alle problemen in o.a. de Caenstraat als gevolg. De wethouder moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de problemen én voorgestelde oplossingen van de inwoners serieus nemen.

De bewoners van de Caenstraat zijn zeker niet de enigen die problemen ondervinden met afval in hun omgeving. Op verschillende andere plekken in de gemeente is vervuiling en overlast regelmatig een probleem. De SP wil graag weten of dit ook bij u speelt. Als dat zo is kunt u dat aangeven bij ons meldpunt: Meldpunt Afval :: SP Doetinchem 

Meer lezen over de actie van de bewoners? Kijk bijvoorbeeld bij De Gelderlander of bij Regio8 

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier