h

Antwoorden op gestelde vragen door fractie ivm werken met behoud van uitkering bij Wedeo

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

1 augustus 2010

Antwoorden op gestelde vragen door fractie ivm werken met behoud van uitkering bij Wedeo

De SP in Doetinchem maakt zich zorgen over het plaatsingsbeleid van de Wedeo. Zo lang je op de wachtlijst staat krijg je de "kans" om met behoud van je uitkering aan de slag te gaan. De SP fractie heeft hierover vragen gesteld aan de Gemeente Doetinchem. Hieronder staan de vragen met de antwoorden.

onderwerp: wachtlijst wedeo

Naar aanleiding van het bericht in De Gelderlander hebben wij een aantal vragen. Ten eerste merken wij op dat het een goede zaak is dat mensen die noodgedwongen wachten op een plaats in de sociale werkvoorziening alvast een voortraject krijgen aangeboden. Over de voorwaarden waaronder dit gebeurd hebben wij echter wel enkele vragen.

- Kent u het bericht?
Ja, er is een persbericht opgesteld in samenwerking tussen de drie gemeenten en Wedeo.

- Is de informatie in het bericht juist? Zo nee, waarom niet?
Ja, de informatie in het bericht is juist.

- Wanneer wordt de gemeenteraad, immers verantwoordelijk voor controle op een juiste uitvoering van de Wet SW, geïnformeerd?
De gemeenteraad wordt voortdurend geïnformeerd via de kwartaalberichtgeving van Wedeo, het jaarverslag, de begroting en de verantwoording van de prestatieafspraken. Alle collegebesluiten met betrekking tot Wedeo komen via de leesmap naar de raad.

Een fundamenteel probleem in de uitvoering van de Wsw voor onze gemeente is het al jarenlange tekort aan budget. Het Rijk geeft te weinig geld voor het aantal inwoners van Doetinchem die een Wsw-indicatie hebben. Daardoor is er al jaren een wachtlijst en een lange wachttijd.

- Heeft u geprotesteerd bij het Rijk over deze onwenselijke situatie en gepleit voor een structurele oplossing? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat was het antwoord of het resultaat?
De gemeente Doetinchem is altijd erg alert op verdeelmodellen. Zo is er met succes geprotesteerd tegen het verdeelmodel in het kader van de Wmo. Merkwaardig is dat gemeenten met een lange wachtlijst worden beloond met een hogere formatie in het kader van de Wsw. We volgen de ontwikkkelingen op dit gebied de voet en houden u hiervan op de hoogte.

Overigens waren zowel de wachttijd als de wachtlijst tot 2008 de helft van het landelijke gemiddelde. Het verdeelmodel in de Wsw verdeelt de budgetten naar gemeenten op basis van de grootste behoefte.

- Waarom heeft Doetinchem niet eerder actie ondernomen om de mensen op de wachtlijst een voortraject aan te bieden?
Het inzetten van een voortraject is reeds eerder in incidentele gevallen ingezet bij samenloop van een Wwb uitkering met een Sw-indicatie. Dit op basis van individuele afweging en maatwerk. Er zijn nu middelen beschikbaar uit de Bonus Bw-gelden (begeleid werken)en de Irrgangmiddelen die ten goede komen aan de gehele doelgroep SW. Een van de bestemmingen is nu het realiseren van wachtlijsttrajecten om te problematiek van lange wachtlijsten enigszins te verlichten.
Opgemerkt kan worden dat de wachtlijst altijd wel relatief groot was maar dat door een actief wachtlijstbeheer de gemiddelde wachttijd tot 2009 relatief kort was.

- Krijgen deze mensen de garantie dat zij een arbeidscontract conform de CAO-Wsw krijgen, en krijgen zij duidelijkheid over de termijn waarna men aan de beurt is?
Ja. Er wordt alleen een traject aangeboden als deze ook kan worden opgevolgd door indiensttreding (op basis van formatieruimte).

- Is het een daadwerkelijk voortraject, dwz zijn de werkzaamheden slechts in het kader van test en training, arbeidsritme opdoen, diagnose en intake?
Is er spraken van verdringing?

Er is geen sprake van verdringing. Het betreft duidelijk een voortraject, maar waarbij al wel zoveel mogelijk de nadruk ligt op de ontwikkeling van de kandidaat (competentieontwikkeling: leren en werken), zoals dat ook voor de werknemers met een dienstbetrekking aan de orde is. Op deze wijze kunnen de kandidaten in wachtlijsttrajecten mogelijk beter instromen.

- Is er binnen Wedeo voldoende capaciteit om de wachtlijsters voldoende aandacht en begeleiding te geven? Kent u de moeilijke (vaak psychische) problematiek die bij de nieuwe instroom speelt? Heeft men hiervoor voldoende kennis in huis danwel beschikbaar?
Ja, er is bij Wedeo voldoende kennis in huis en ook beschikbaar als het om deze aantallen gaat. Het betreft veelal parttime trajecten.
De doelgroep niet anders dan de bekende doelgroep van Wedeo: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, met soms complexe problematiek.

- Heeft u in dit kader ook gedacht aan begeleiding van wachtlijsters die eerst hun schuldproblemen en belemmeringen in hun thuissituatie moeten oplossen zodat zij (daarna) optimaal kunnen presteren op hun werk?
Wedeo werkt nauw samen met hulpverleningsinstanties. Vanuit het wachtlijstbeheer, dat door Wedeo wordt uitgevoerd, is er nauw contact met de wachtlijstkandidaat, is bekend wat er speelt en welke hulpverleningsinstanties betrokken zijn.

- Hoe kan de gemeenteraad controleren of het bedrijf en de gemeente zich aan de regels houden en op een sociale manier uitvoering geven aan de Wsw?
Zie voor de beantwoording de eerdere opmerking hiervoor bij controle door de raad.

- Zijn de Wsw-raad en de Ondernemingsraad geïnformeerd en geconsulteerd over dit voornemen en hoe was hun reactie?
Doetinchem kent geen aparte Wsw-raad. Geruime tijd geleden is dit onderwerp al besproken in de OR van Wedeo. Op dat moment zijn deze trajecten voor gemeenten nog niet ingegaan, alleen trajecten via UWV. Nu dus ook voor de gemeenten.
De OR heeft positief advies gegeven en wordt op de hoogte gehouden van de voortgang.

- Worden zij betrokken bij de uitvoering en controle daarop?
Ons lijkt een voortraject buiten de Wedeo bij andere werkgevers via detachering onwenselijk, wanneer dit zonder loon naar werken geschied.
Sluit u misbruik van bedrijven uit die de wachtlijsters louter zien als goedkope arbeidskrachten? Hoe dan?
In het kader van de ontwikkeling van de medewerker is het van belang deze – indien hij/zij daartoe de mogelijkheden heeft – zo snel mogelijk een werkplek buiten Wedeo aan te bieden. De uiteindelijke doelstelling is immers een zo regulier mogelijke werkplek. Er worden in dit geval korte stageovereenkomsten zonder vergoeding afgesloten en/of afspraken met de werkgever gemaakt over betaalde stages met de bedoeling deze stage bij indiensttreding om te zetten in een detachering. Het extern plaatsen, ook in de periode van het wachtlijsttraject, heeft als doel bij te dragen aan de ontwikkeling van de medewerker naar een zo regulier mogelijke werkplek en een zo hoog mogelijke plek op de werkladder. Wedeo is alert op verdringingseffecten.

website Wedeo
website WSWplein

U bent hier