h

Onrust in Wehl ivm komst Domushuis

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

8 september 2010

Onrust in Wehl ivm komst Domushuis

Ineens werden de bewoners van Wehl geconfronteerd met een besluit van het Doetinchemse college van B&W. De gemeente Doetinchem is van plan Huize Lamsweerde, in het centrum van Wehl, om te toveren tot een 7x24 uur opvangplek voor mensen uit de achterhoek met geindiceerde zorg.

Zoals Wethouder Otwin van Dijk heeft aangegeven kan hij zich voorstellen dat de inwoners van Wehl dat "koud op het dak" is gevallen. We begrijpen dat de bewoners van Wehl met heel veel vragen zitten.

Wat biedt een Domushuis?

Opvang, zorg en begeleiding voor zorgmijders waar niemand meer raad mee lijkt te weten. (citaat brochure, Domus Forensisch RIBW uitgegeven door het Leger des Heils)

Waar komen de clienten vandaan?

Cliënten komen veelal bij Domus in beeld vanuit contact met justitie of politie. Deze invalshoek
maakt het mogelijk om te interveniëren in het justitiële proces of om het verplichte reclasseringscontact tijdelijk te hanteren als externe motivator. Reclasseringstaken die daarin kunnen worden uitgevoerd zijn:
• vroeghulp, hulpaanbod vanuit een inverzekering stelling op het politiebureau
• het schrijven van voorlichtingsrapporten om het strafproces en de besluitvorming van de rechter lijke macht te beïnvloeden
• begeleiding van cliënten in het kader van bijzondere voorwaarden (verplicht contact) of een TBS met voorwaarden
• het aanbieden van gerichte gedragstrainingen.
(citaat brochure, Domus Forensisch RIBW uitgegeven door het Leger des Heils)

Wat zijn het voor mensen die in Wehl komen wonen?

Volgens de gemeente zijn het mensen met een psychiatrische of psychosociale achtergrond, weinig sociale contacten, schuldenproblematiek. Zij kunnen ex-gedetineerden zijn, echter geen zedendelinquenten of ex-tbs'ers. Het verblijf in de voorziening kan varieren van een aantal jaren tot korter.

Volgens het leger des Heils:

Domus is laagdrempelig. De opvang en zorg richt zich op een zeer problematische, moeilijk bereikbare doelgroep. Dit houdt in dat er weinig uitsluitingscriteria worden gehanteerd voor de plaatsing in een Domushuis. Voor de instroom in de Domus (forensische RIBW) is wel een RIO-indicatie voor RIBW-zorg nodig.
(citaat brochure, Domus Forensisch RIBW uitgegeven door het Leger des Heils)

Kunnen we nog veilig over straat?

Garanties dat er nooit iets gebeurt, worden niet gegeven door de gemeente. In een dergelijk geval is een belangrijke rol weggelegd voor de begeleidingscommissie om een klacht grondig te onderzoeken.

De SP voelt mee met de inwoners van Wehl maar vindt ook dat er opvang nodig is voor deze kwetsbare groep mensen. Wij onderzoeken wat de mensen van Wehl vinden van de opvang van deze Achterhoekers met grote problemen. Daarnaast nemen we de informatie die het Leger des Heils, de gemeente Doetinchem en de lokale actiecomites bijzonder serieus.

citaat verkiezingsprogramma SP afdeling Doetinchem

3.8 Extra aandacht voor zwerfjongeren, huisvesting en dagbesteding.
In Doetinchem mag niemand zonder huis zwervend op straat doorbrengen, tenzij dat de uitdrukkelijke wens van deze persoon in kwestie is. Er moeten diverse plaatsen zijn in Doetinchem waar gezinnen zonder woning kunnen worden opgevangen. Zwerfjongeren moeten naast een (crisis)opvangplaats ook kansen en begeleiding krijgen om zich verder te ontwikkelen. We moeten niet aan symptoombestrijding doen maar de oorzaak aanpakken.

Wordt vervolgd

U bent hier