h

89% bewoners Ulftse Vogelbuurt ontevreden over aanbod vervangende woningen.

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

17 november 2010

89% bewoners Ulftse Vogelbuurt ontevreden over aanbod vervangende woningen.

Dit is één van de uitslagen in de SP rapport 'In deze wijk is niets aan de hand`. In het rapport van onze werkgroep de Oude IJsselstreek staat de uitslag van de enquête 'Vogelbuurt Vernieuwt' die de afgelopen zomer in de Ulfste Vogelbuurt is gehouden.

Het rapport is dinsdag 16 november door een delegatie SP'ers en buurtbewoners aan de heer André ten Berge, manager wonen van Wonion, aangeboden. Naast de uitslag van de enquête bevat het rapport "In deze wijk is niets aan de hand " een aantal uitspraken opgetekend tijdens de vele gesprekken die SP'ers met de bewoners van de Vogelbuurt hebben gehouden.


Aanleiding tot het houden van een enquête in de Vogelbuurt is de onrust die is ontstaan rond het project Vogelbuurt Vernieuwt. Leden van de SP die in de wijk wonen gaven aan dat er rondom dit project veel onduidelijk is waardoor de bewoners van de wijk onzeker worden. In een eerder gesprek met Wonion werd deze onrust ontkend. Wonion stelde dat het project juist heel goed verloopt en dat de bewoners over het algemeen tevreden zijn. Als bewoners klachten hebben kunnen ze naar de huurderscommissie of naar de bewonersvereniging stappen.

De heer Menke (van de huurderscommissie) gaf aan dat er bij hen weinig klachten over 'Vogelbuurt Vernieuwt' binnenkomen. Saillant detail is dat Tom Menke naast lid van de huurderscommissie ook fractievoorzitter van de lokale PVDA is, de partij die groot voorstander van 'Vogelbuurt Vernieuwt' is. Reden voor de SP om de wijk in te gaan en de bewoners hun mening te vragen. We hebben 73 mensen geïnterviewd. De gastvrijheid in de buurt was enorm. Regelmatig werden we binnen uitgenodigd voor een kop koffie of een pilsje.


Er zijn drie opvallende punten die uit ons onderzoek naar voren komen.

52% van de bewoners vindt dat ze niet voldoende over de plannen van Wonion worden geïnformeerd. Uit opmerkingen van bewoners blijkt dat de informatie in onbegrijpelijke taal is opgesteld.

89% vindt het aanbod van vervangende woningen onvoldoende. Er worden 250 woningen gesloopt en voor deze mensen is zeer weinig aanbod van vervangende woonruimte in Ulft.

96% van de bewoners die gedwongen moeten verhuizen is niet bereid meer te gaan betalen voor een andere woning.

Daarom verwacht de SP dat Wonion beter met zijn huurders gaat communiceren. De bewoners die gedwongen moeten verhuizen mogen niet meer huur gaan betalen voor een vervangende woning. Wonion moet een oplossing vinden voor het tekort aan huurwoningen in Ulft. Wonion belooft binnen een maand met een antwoord op het SP rapport te komen.

Website Oude IJsselstreek
Rapport: "IN DEZE WIJK IS NIETS AAN DE HAND"

U bent hier