h

Emile gaat "op de vuist" met de SJOG jongeren

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

10 februari 2014

Emile gaat "op de vuist" met de SJOG jongeren

Op 8 februari 2014 bezocht Emile Roemer  Doetinchem tijdens zijn toer door de Achterhoek. De SP Doetinchem was te gast tijdens een gesprekmiddag op de SJOG. De jongeren werden uitgedaagd om in discussie te gaan over de thema’s werk, wonen en jeugdzorg. Daarbij werden zelfgemaakte vragen gesteld aan Emile Roemer. De jongeren gingen volledig op in de discussie en stelden zeer creatieve vragen aan Emile.

Om half een kwam Emile aan op het jongerencentrum van Doetinchem. Onder het genot van een drankje en broodje "op de vuist" vertelde Emile Roemer wat het belang van stemmen was. Emile stelde dat als je geen stem uitbrengt, je waffel moet houden als het niet naar je zin gaat. Het stemmen is een democratisch recht en iedere jongere zou zijn stemrecht moeten gebruiken.

Emile Roemer was vooral te spreken over de diepzinnige vragen die de jongeren stelden. Hij vond dat de jongeren zich zeer goed wisten uit te spreken over de onderwerpen. Emile nam de tijd om de vragen van de jongeren te beantwoorden en vroeg ook zelf aan de jongeren wat ze daarvan vonden. Nadat Emile vertrokken was, ging de discussie verder en konden de jongeren tips geven aan de SP Doetinchem.

Er kwamen verschillende problemen aan bod tijdens de gespreksmiddag. Zo werd er door de jongeren genoemd dat er te veel ervaring van hun verwacht als ze solliciteren naar een baan. Zo zou een zestienjarige twintig jaar werkervaring moeten hebben voordat hij aangenomen worden. Ook voor stageplekken wordt veel ervaring verwacht, terwijl deze juist bedoeld is om een jongere ervaring te laten opdoen.

Daarnaast is er ook een serieus tekort aan betaalbare sociale huurwoningen voor jongeren. De leeftijdsgrens op bepaalde huurwoningen zorgt ervoor dat niet alle jongeren in aanmerking komen voor een betaalbare woning.

Een laatste belangrijk punt was de jeugdzorg die in 2015 overgeheveld wordt naar de gemeente. De jongeren vonden het zeer belangrijk dat deze zorg toegankelijk blijft. Zo zouden jongeren ook na hun 18e goede begeleiding moeten blijven krijgen, zodat ze niet terugvallen op het probleemgedrag. Daarnaast gaven de jongeren aan dat ze het meeste opstaken van leeftijdsgenoten met eenzelfde achtergrond en dat het dus belangrijk is dat daar voldoende mogelijkheden daarvoor worden geboden door de wijkcentra en het jongerencentrum.

De jongeren waren erg onder de indruk van de toegankelijkheid van de SP-leider en vonden het fijn dat hij echt met hun in gesprek ging. Al met al was het een zeer vruchtbare gespreksmiddag met de SJOG jongeren en is deze zeker voor herhaling vatbaar.

U bent hier