h

'PvdA, reken er maar niet op!'

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

16 maart 2014

'PvdA, reken er maar niet op!'

"Op 15 maart ondertekenenden 16 lijsttrekkers van de PvdA Achterhoek en Liemers in aanwezigheid van minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, het Pact van de Arbeid Achterhoek/Liemers." Ik zal wel van het pad af zijn, maar als er volgens de opgave van de gemeenten zelf in totaal 12 gemeenten zijn in de Achterhoek (8) en Liemers (4) hoe kan dan de PvdA dan 16 lijsttrekkers in de regio hebben? Bij nader onderzoek blijken de gemeenten die deelnemen aan het Achterhoekse Pact o.a. de IJssel bij Lathum te zijn overgestoken. Om vervolgens de gemeente Rheden, onder de rook van Arnhem, te annexeren.

Hoe dan ook, na de afbraak van de zorg (lees Sensire), gevangenis De Kruisberg en alle overige neoliberale bezuinigingen die o.a. de bouw de das omgedaan hebben, komt de PvdA nu als goedmakertje met een banenplan. Als dat evengoed doorgerekend is als het sommetje met de lijsttrekkers, moeten we daar maar niet teveel van verwachten.

Kijk even mee. Het banenverlies in het Achterhoekse sinds midden 2011 betreft 5000 banen (cijfers UWV). De 6000 banen waar de PvdA nu bij Dijsselbloem om bedelt zijn daarom, als we toch maar even uitgaan van 16 gemeenten en bijvoorbeeld o.a. Doesburg en Zutphen meetellen, ruimschoots onvoldoende om het verlies goed te maken. Tenzij de PvdA natuurlijk beter kan rekenen dan ik. Naast de banen zijn er ook stageplaatsen en leerwerkplekken verloren gegaan, waardoor ook de toekomst van onze jongeren in de regio in het gedrang is gekomen. Fijn perspectief in een krimpregio...

Natuurlijk is gemakkelijk schieten op de rekenkunstige capriolen van de PvdA. Wat erger is, is het feit dat ze in plaats van te kijken wat wij er in onze gemeente zelf aan kunnen en willen doen, blijkbaar alleen in Den Haag zoeken naar een oplossing. Volgens mij zijn de problemen mede daar veroorzaakt. Dan toch liever de SP aanpak. Daarbij is op provinciaal niveau geld vrijgemaakt voor het stimuleren van de bouwsector.

Wij willen door afwaardering van de grondprijs zorgen dat de kavels weer verkoopbaar worden en ook zo de bouw en ook alle daaraan verbonden activiteiten kunnen aantrekken. Dat door een betere verdeling van de lasten voor ondernemers het MKB het overleven gemakkelijker wordt gemaakt, want dat MKB is de banenmotor van onze economie.

Of onze plannen uiteindelijk succes hebben blijft de vraag. Maar het gaat wel om voorstellen waarvan we de uitwerking zelf in de hand hebben en waarvoor we die hand niet elders hoeven ophouden. Of toch, bij u, kiezer, die door uw stem aanstaande woensdag aan de SP te geven ons en uzelf kunt helpen onze gemeente een stuk socialer te maken. Een stap op weg naar 100% SOCIAAL.

U bent hier