h

SP Doetinchem lanceert Meldpunt Doetinchemse Uitkeringsgerechtigden

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

7 april 2014

SP Doetinchem lanceert Meldpunt Doetinchemse Uitkeringsgerechtigden

De werkloosheid in Nederland is historisch hoog. Steeds meer mensen zijn aangewezen op het tijdelijke vangnet van de bijstand of een andere uitkering. Dit vangnet gaat steeds weer op de schop. Het kabinet Rutte-Asscher presenteert maatregel na maatregel die het leven van de ontvanger van een uitkering steeds vervelender maakt.

Alle uitkeringen staan onder druk. De Wajong uitkering wordt mogelijk uitgekleed. Mensen met een vaste baan in de WSW zijn niet langer zeker van hun toekomst. De WMO biedt steeds minder hulp en de gemeente bezuinigd op sociale voorzieningen en zorg. Heel langzaam krijgt opnieuw het recht van de sterkste de overhand in Nederland. Mensen met een uitkering worden steeds verder "gecriminaliseerd".

De samenleving voelt zich niet langer verantwoordelijk voor een fatsoenlijke bestaan voor iedereen. De rij voor de voedselbank wordt langer. Elke maand komen er 15 mensen met een pasje voor de Mini Manna Markt bij. Ook in Doetinchem blijft veel leed verborgen. Wie zou kunnen denken dat er binnen de gemeentegrenzen van Doetinchem vele honderden kinderen in Armoede opgroeien.

De afgelopen tijd krijgt de SP in Doetinchem steeds meer signalen van uitkeringsgerechtigden met problemen. Je kunt daarbij denken aan intimidatie, gebrek aan privacy, problemen met de schuldsanering, lange wachttijden en het onheus behandeld worden door medewerkers van overheidsinstellingen. Als politieke partij kunnen wij deze individuele problemen niet direct oplossen. We brengen de klachten in kaart om zo, onderbouwd met feiten, beter te kunnen opkomen voor mensen met een uitkering.

Intussen worden uitkeringsgerechtigden aan het werk gezet zonder eerlijk loon of fatsoenlijk contract. Wie zijn die mensen met een uitkering? Wat vinden zij van de voorgenomen bezuinigingen? Krijgen zij voldoende hulp en begeleiding bij de zoektocht naar een baan? Hoe ervaren zij de sollicitatieplicht en het werken met behoud van uitkering? Wat gaat goed, wat gaat niet goed en hoe moet het beter of anders? Dit zijn belangrijke vragen, die niemand beter kan beantwoorden dan uitkeringsgerechtigden zelf.

Het is niet voor het eerst dat de SP mensen met een uitkering aan het woord laat.

Vertel de SP wat je dwars zit!

U bent hier