h

Grondexploitatie: Doetinchem heeft zich een ontzettend grote broek aangemeten

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

19 november 2010

Grondexploitatie: Doetinchem heeft zich een ontzettend grote broek aangemeten

Wat betreft bouw en ontwikkelingsprojecten heeft de gemeente Doetinchem zich een ontzettend grote broek aangemeten. De bouwgrond exploitatie is in 1 jaar teruggelopen van plus ruim 2,7 miljoen tot min 5,7 miljoen. Dat is ruim 8 miljoen.De SP houdt haar hart vast wat er op de inwoners van Doetinchem aan maatregelen afkomt om dit gat in de begroting te dichten.

Tekst zoals uitgesproken door Harry Bosman in de raadvergadering.

Wat betreft bouw en ontwikkelingsprojecten heeft de gemeente Doetinchem zich een ontzettend grote broek aangemeten. Maar liefst 33 projecten lopen of zijn in verregaande staat van ontwikkeling. Er zijn er ook een aantal in verregaande staat van ontbinding. De bouwgrond exploitatie is in 1 jaar teruggelopen van plus ruim 2,7 miljoen tot min 5,7 miljoen. Dat is toch ruim 8 miljoen. Er gaan dagen voorbij dat ik het niet heb.


Harry Bosman tijdens het laatste SP conges.

Het trieste van deze grondspeculaties is dat er nu 5 miljoen ten laste van de algemene middelen naar de grondexploitatie vloeit. Dit samen met de bezuinigingen van 15 miljoen is voor de snelle rekenaar 20 miljoen. Met hier en daar nog een tegenvaller en niet te vergeten het bestaande begrotingstekort loopt het nog meer uit de hand. De SP houdt haar hart vast wat er op de inwoners van Doetinchem aan maatregelen afkomt om dit gat in de begroting te dichten. Ook de NUON bron droogt een keer uit.

Om voor de aankomende jaren de grondexploitatie niet verder op de algemene middelen en daarmee op ook op de inwoners van Doetinchem af te wentelen is er een grondige sanering nodig.

De SP pleit er dan ook voor om het college de opdracht mee te geven projecten/bouwgronden af te stoten/te verkopen. Bijvoorbeeld de gronden die de gemeente heeft verworven om de Oostelijke Randweg aan te leggen. Het is in deze tijd van bezuinigingen niet uit te leggen dat er 12 miljoen voor een paar kilometer asfalt wordt uitgetrokken terwijl de armoede toeneemt.

Het geoormerkte geld kan voor andere verkeersmaatregelen worden gebruikt. De SP is van mening dat het geld dat beschikbaar is niet gestoken moet worden in steen maar in mensen. Mensen die door de recessie en de maatregelen uit Den Haag getroffen worden in hun bestaanszekerheid.

De gemeente moet haar verlies nemen. Door het afstoten van projecten en de verkoop van gronden verlaag je de rentekosten op de boekwaarde en kan er weer aan een gezonde exploitatie gebouwd worden.

U bent hier