h

Bestuursakkoord "Niet Zo" of "Ja mits"

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

26 mei 2011

Bestuursakkoord "Niet Zo" of "Ja mits"

In de kern sluit dit bestuursakkoord aan bij onze visie. Door decentralisaties beslissen we op stad, dorp of buurtniveau over belangrijke zaken. Alleen de zak geld die nodig is om deze verandering te laten slagen levert dit CDA, VVD kabinet er niet bij. In Doetinchem werd besloten dat dit huidige bestuursakkoord “Niet zó” kan worden uitgevoerd.

AOW-ers en Modale inkomens gaan er 3,75% op achteruit. 2x modaal 2,5%. De 25% rijkste Nederlanders leveren niets in. De jongeren met een Wajong uitkering en medewerkers van de Sociale Werkplaats worden de dupe. In tussen wordt de villasubside niet aangepakt, worden onze Nederlands jongens en meisjes op oorlogspad gestuurd. Overwegen we voor vele miljarden vliegtuigen aan te schaffen.

Doetinchem moet mooi en sociaal blijven!

Soms zou je het bijna vergeten. In onze gemeenteraad zit een grote linkse meerderheid! Hopelijk gaat die meerderheid vaker gezamenlijk zijn hand op steken bij sociale onderwerpen. Met 17 voor en 11 tegen stemden PvdA, Groen Links, SP en D66 tegen deze oneerlijke plannen van onze regering. Onze gemeenteraad kan “Niet zó” instemmen met het bestuursakkoord.

De CDA, SGP/CU en VVD stemden met een "Ja mits" voor het brute bezuinigingsakkoord die ten koste gaat van mensen die het al zo moeilijk hebben.

Sociale werkplaats medewerkers in actie in den Haag tegen bezuinigingen Bestuursakkoord.

Enkele citaten uit de brief die wordt gestuurd namense de gemeente Doetinchem naar het bestuur van het VNG.

"In de kern, gezien vanuit de uitgangspunten, sluit dit bestuursakkoord aan bij de visie op de rol van de overheid zoals ook Doetinchem die ziet. Een krachtige, kleine dienstverlenende overheid, die zich beperkt tot de kerntaken met het uitgangspunt centraal wat moet, decentraal wat kan. Vanuit dit uitgangspunt zijn wij positief over het decentraliseren van taken naar de gemeente. Dit sluit aan bij onze eigen visie om taken dichterbij de burgers te organiseren. Door de voorgestelde decentralisaties wordt de kracht van de lokale overheid versterkt en de mogelijkheden voor maatwerk op regionale schaal vergroot."

Om de te decentraliseren onderwerpen ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren, moet het de gemeenten wel mogelijk worden gemaakt hier als een krachtige lokale overheid vorm en inhoud aan te geven. Een gezonde financiële basis is hiervoor noodzakelijk. Ons inziens biedt het huidige bestuursakkoord daarvoor te weinig zekerheid en zijn de financiële gevolgen voor de gemeenten te groot. Vooral over de forse korting in verband met de Wet Werken naar Vermogen maken wij ons ernstig zorgen en voorzien wij financiële tekorten.

U bent hier