h

Verkiezingsdebat dorpsraad Gaanderen

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

3 maart 2014

Verkiezingsdebat dorpsraad Gaanderen

Op 3 maart is in de voormalige bibliotheek aan de Pelgrimstraat door de dorpsraad van Gaanderen  een debat georganiseerd. De dorpsraad wilde Gaanderen  kennis laten maken met de te kiezen kandidaten en andersom de kandidaten met Gaanderen. Op de agenda stonden onderwerpen als verkeer (o.a. Rijksweg, Hoofdstraat, veiligheid), voorzieningen (o.a. consultatiebureau, leegstand van scholen en kerk, bibliotheek), krimp en vergrijzing en participatie initiatieven.

Namens de SP voerde lijsttrekker Hans Boerwinkel het debat met zijn collega raadskandidaten. De vraag van de dorpsraad was;  waar kunnen wij in de komende raadsperiode op rekenen als het om politieke steun gaat? De meeste partijen waren niet scheutig met de toezeggingen. De avond werd geleid door Marieke Harbers.

Het budget voor de wensen en verwachtingen van Gaanderen is te klein. Er wordt door de Politiek in Doetinchem op aangedrongen dat Gaanderen zelf de lastige keuzes moet maken welke belangrijke dingen er wel, maar ook welke dingen niet moeten gebeuren. De SP vindt dat de dorpsraad op die manier wordt  gebruikt om draagvlak te creëren voor politiek lastige beslissingen en de kans is groot dat het zo contact met de eigen achterban verliest.

Vooral bij de integrale afweging van het Gaanderense verkeersplan kwam dat goed tot uitdrukking. De gemeentelijke politici verlangen van dorpsraad dat ze prioriteiten stellen in een totaal pakket van verkeersvoorzieningen die sterk met elkaar zijn verweven. 700.000 euro wordt genoemd als bedrag waar de dorpsraad een bestemming aan mag geven. Het totale verkeersplan zal een veelvoud van dat bedrag gaan kosten ook al wist niemand van de aanwezigen exact aan te geven hoeveel. De dorpsraad wil niet hap snap verkeersaanpassingen doen maar alles in één pakket afwegen.

Gaanderense SP kandidaat (7) Peter de Vos:  "De dorpsraad is bezorgd over de verkeerssituatie in de Hoofdstraat tussen "de Pol" en het treinstation. Er is onvoldoende geld beschikbaar voor alle benodigde verkeersverbeteringen in Gaanderen. De basisscholen zullen straks worden samengevoegd. Vanuit de wijken komen straks honderden kinderen op één centraalpunt samen. Dat werkt een onveilige verkeerssituatie in de hand. Je kunt van de dorpsraad niet verlangen dat het beslist welke kinderen wel of niet veilig over straat gaan.

De veiligheid in de woonwijken zoals bijvoorbeeld mijn buurt "de vogelwijk" is net zo belangrijk als de veiligheid bij de kruising Rijksweg/hoofdstraat. Dat geldt ook voor de veiligheid van de schoolkinderen die straks naar de Pol moeten fietsen. Uiteindelijk is het de gemeente, die na uitgebreid overleg met de dorpsraad, verantwoordelijk is voor de verkeersaanpassingen en de volgorde waarop ze worden uitgevoerd. Mocht de gemeente, de bevindingen van de dorpsraad naast zich neerleggen, moet de dorpsraad de handen vrij hebben om inwoners te organiseren en zo een andere beslissing, van onder op, af te dwingen."

U bent hier