h

GOED LEZEN, ALTIJD LASTIG

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

16 juli 2014

GOED LEZEN, ALTIJD LASTIG

De wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) regelt dat mensen die zorg nodig hebben die ook krijgen. Onder de WMO valt bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp waar in Doetinchem en elders zoveel op wordt bezuinigd. Per januari 2015 veranderen er veel zaken rond de zorg. Zo komt er een nieuwe wet: WMO 2015. In onze gemeente bereiden we ons op die veranderingen voor met het plan De Doetinchemse Keuze. Zoals gezegd, heel veel dingen veranderen maar sommige dingen juist niet! En als je een plan maakt dan moet je goed in de gaten houdt wat er wel en wat er niet verandert. Zo niet in Doetinchem...

In de oude WMO stond dat de gemeente ervoor moet zorgen dat beperkingen in de zelfredzaamheid of participatie (lees: meedoen in de maatschappij) van degene die zorgt vraagt, zo veel mogelijk moeten worden weggenomen (gecompenseerd). En laat dat nou ook in de nieuwe wet (WMO 2015) staan! Sterker nog, elke wet wordt voor niet-juristen toegelicht. Dat is handig, want iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen. En in die toelichting staat letterlijk „dat de verplichting voor het college tot het onder omstandigheden verstrekken van een maatwerkvoorziening qua zekerheid voor de cliënt niet verschilt van de bedoeling van de compensatieplicht in de ‘oude’ Wmo.”

In het plan hoe we in Doetinchem de zorg gaan regelen staat dat de compensatieplicht is vervallen. Dat op zich is al onjuist. Maar het laat zien dat ook bij ons – ook al hebben de christelijke partijen een meerderheid in het college – geldt: „nergens wordt een profeet zo miskend als in zijn eigen stad en in zijn eigen familie.” Want wie heeft ervoor gezorgd dat het in de wet is blijven staan? Onze stads- en gemeentegenoot en voormalig wethouder Otwin van Dijk. Zo blijkt: goed lezen, altijd lastig!

U bent hier