h

De pot verwijt de ketel...

Blijf niet mokkend aan de kant staan...

21 juli 2014

De pot verwijt de ketel...

Tijdens het debat in de Doetinchemse gemeenteraad over de zorg, verweet wethouder Telder (D66) ons dat we de WMO consulenten van het zorgplein bezuinigingsconsulenten noemden. We zouden ze daarmee ten onrechte in een kwaad daglicht stellen. „Deze consulenten zijn ook professionals,” aldus de wethouder.

Waar de wethouder niet op reageerde, is de manier waarop in Doetinchem een zorgaanvraag wordt behandeld. In die werkwijze is het de zorgconsulent die over de aanvraag beslist en daarmee de bezuinigingsdoelstelling van de gemeente (en dus van de wethouder) bewaakt. Niet de buurtcoach – die het gesprek met de aanvrager voert – maar de WMO consulent beslist over de aanvraag. En de consulent wordt afgerekend op het halen van de al ingeboekte bezuinigingen. Dát maakt van de WMO consulent uiteindelijk een bezuinigingsconsulent. Niet alleen de SP, ook andere partijen – zowel in de gemeenteraad als ‘uit het veld’ – hebben er al bij het college op aangedrongen om bij die bezuinigingen niet door te slaan. En de zorgprofessionals zelf zijn hierover ook al in gesprek met de consulenten.

De bezuinigingsdoelstellingen zijn het gevolg van Haagse bezuinigingsdrift. Maar de keuzes van het college maken het er niet beter op. Dat is de harde waarheid die ook wethouder Telder zich aan mag trekken. De professionals van het zorgplein voeren collegebesluiten uit. Gezien zijn reactie voelde wethouder Telder zich persoonlijk aangevallen. Dat is niet terecht, maar hij is wel lid van het college en daardoor mede verantwoordelijk voor de gemaakte keuzes.

U bent hier